Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bezinkový sirup bez vaření

6. 6. 2016

Dále potřebujete už jen pár surovin, velký hrnec, sítko a mušelín.

Bezinkový sirup z květů

Ingredience: 

1 kg třtinového cukru 
4 BIO citróny (např.Lidl nejsou tak drahé jako jinde)
55 gramů kyseliny citrónové- lze nahradit citronovou šťávou 
1,5 litru vařící vody
30 květů bezu černého

Postup:

Květy sbírejte za sucha, těsně po rozkvětu, a nůžkami ostříhejte stonky. Broučci nejsou vítáni, takže rozlože a dejte jim nějaký čas aby odlezli. Moc s květy netřepeme. Jde o to, aby na květech zůstalo co nejvíce pylu, který právě dává své okouzlující  aroma. Zatím dejte vařit 1 a půl litru vody a do velké skleněné mísy, nerezového hrnce nebo jiné nádoby dejte 1 kg  třtinového  cukru a zalijte právě vařící vodu. Promíchejte, aby se cukr rozpustil, a nechte zchladnout. Mezitím omyjte 4 citróny, nakrájejte na tlustší kolečka a přidejte do nálevu s 55 gramy kyseliny citrónové. Nakonec přidejte  květy bezu a promíchejte, aby vše bylo ponořené. Přikryjte čistou utěrkou a nechte louhovat alespoň 48 hodin, někdo doporučuje 3 až 5 dní. Květy by měly pustit to nejlepší, co skrývají – vůni a chuť – do cukrového roztoku za významné pomoci citronů a kyseliny citronové. Kontrolujte, zda jsou květy ponořené, občas zamíchejte a citrony lehce mačkejte. Připravte si sterilizované sklenice. Připravený roztok pomalu přelijte do jemného sítka anebo do cedníku s mušelínem. Pokud chcete sirup ještě čistší, ještě jednou ho přelijte přes vyvyřené plátýnko,plenu... Mírné zakalení nevadí. Propasírujte do velké nádoby a přes trychtýř nalévejte do sklenic. Uzavřete a můžete hned použít. Skladujte ideálně v chladnu a temnu. 

Pokud budete chtít sirup uchovat déle, jednoduše ho krátce svařte a nechte v horké lázni ve sklenicích sterilovat 10 minut. Takto vydrží léta! Ale přijdete o všechny prospěšné látky.

 Pokud máte plastové lahve, můžete i zamrazit. To je lepší varianta.