Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bezinkový sirup zahřátý do 50°

6. 6. 2016

Sbíráme čerstvě vykvetlé ve slunečný den, kdy je pylu nejvíce!

Nasbírané květy zpracujte ještě v ten den, kdy je sklidíte. Květy je potřeba zbavit jejich dřevnatých částí a broučků. Rozložíme a počkáme chvíli až odlezou.

Krok 2

Vložte květy do hrnce a zalijte převařenou vychlazenou vodou. Následně přidejte BIO citron, který si nakrájejte na kolečka. Také můžete použít jen vymačkanou citronovou šťávu místo celého citrónu. 

Takto vyrobenou směs nechte odstát jeden až dva dny ( NĚKDO NECHÁVÁ I 4 DNY)  dokud nezíská krásnou zlatou barvu.

DSC9818

Krok 3

Nyní je potřeba směs scedit tak, aby šťáva neobsahovala žádné stopy po květech. Použít můžete cedník nebo čistou utěrku/plátno. Zlatavou tekutinu zahřejte na 50 °C a za stálého míchání přidávejte cukr. Sirup je hotový ve chvíli, kdy je všechen cukr zcela rozpuštěný a tekutina získá hustší konzistenci.

DSC9838

krok 4

Pokud chcete sirup déle skladovat, může jej ještě převařit. My doporučujeme rychleji spotřebovat, jelikož během varu ztratí sirup většinu vitamínů. Horký sirup vlijte do předem vyhřátých a zejména pořádně umytých lahví- NEJLÉPE PŘEDEM VYVAŘENÝCH.  Zátku můžeme jako prevenci proti plísni vypláchnout rumem, nebo vodkou. Alkohol vyprchá nebojte se. 

Skladujte na chladném tmavém místě.

(původní text upraven podle mých zkušeností)

 

zdroj: http://carujeme.cz/domaci-bezovy-sirup/