Hlívový guláš
HLÍVOVÝ GULÁŠ
1 - 2 balení hlívy (Lidl)
2 velké cibule
1-2 PL oleje
2-3 vrchovaté PL gulášového koření
sůl, pepř
špetka mletého kmínu
1,5 l vody
voda dle potřeby na rozmixování nohou
3 - 4 PL hrašky, nebo hladké mouky ( podle jak hustý nám chutná, nutno vyzkoušet)
hraška by se měla vařit 20 minut ( stejně jako mouka, aby byla lépe stravitelná)
1 menší syrová brambora nastrouhaná na jemno (ještě na zahuštění)
Hlívu očistíme, omyjeme a nakrájíme na nudličky jen klobouky.
Tuhé nohy nakrájíme na kousky a dáme stranou.
Cibuli nakrájíme na drobno a osmahneme na oleji až začne mírně zlátnout. Nenechat ztmavnout bylo by to hořké!
K cibuli dáme koření a za stálého míchání jen pár vteřin na mírném ohni restujeme. Ne déle hned se to koření připálí! Zalijeme vroucí vodou, osolíme, vhodíme hlívu ( klobouky na nudličky) a pod pokličkou na mírném ohni vaříme. Po chvíli přidáme nastrouhaný brambor který to zahustí, hrašku nebo mouku rozmíchanou v troše vody a zahustíme do finální podoby a dál vaříme. Mezitím si rozmixujeme nohy hlívy s trochou vody dle potřeby- aby vznikla jemná hmota, kterou přidáme do hrnce.
Já vařím do změknutí hlívy cca 20-30 minut.
Pokud se nám nelíbí výsledná barva, můžeme přidat trochu červené mleté papriky rozmíchané v troše oleje a nechat krátce projít varem.