Jdi na obsah Jdi na menu
 


HRABĚNČINY ŘEZY

30. 9. 2008

HRABĚNČINY ŘEZY

jablka

cukr dle chuti

skořice

rozinky

vlašské ořechy

1 vanilkový cukr

---------------------------

těsto:

450g polohrubé mouky

130g moučkového cukru

1/2 prášku do pečiva

250g Hery

4 žloutky

-----------------------------

sníh:

4 bílky

2 polévkové lžíce cukru krupice

pár zrnek soli

-------------------------------

Sypké přísady rozmícháme, přidáme vše ostatní a zpracujeme v podstatě linecké těsto. Ne moc dlouho, aby se nám tuk příliš nerozpustil.

Oddělíme asi menší 1/4 a dáme do pytlíku a do mrazáku. (když oddělíme více, nevyjde nám těsto na pekáč)

Větší zbytek necháme odpočívat. Nemusí se do lednice, moc by to ztuhlo, ale nenechat ani v horku- roztekl by se tuk.

Mezi tím si oloupeme jablka, nastrouháme na hrubém struhadle, hodně šťavnatá jablka raději nakrájíme nožem na kousky.

Připravíme si pekáč. Není třeba ničím vymyzávat, těsto je dost mastné. Můžeme vyválet válečkem , nebo rychlejší varianta je že těsto mačkáme rukama a válíme přímo na plechu skleničkou, která je ve tvaru válce. Uděláme po celé ploše stejně silnou vrstvu a pomocí kloubů a prstů uděláme okraj poklademe jablky, posypeme vanilkovým cukrem, skořicí, rozinkami, případně ořechy....

Obrazek

Ušleháme tuhý sníh s cukrem rozetřeme opatrně po povrchu a na vše nastrouháme zbytek zmraženého těsta. Použijeme struhadlo- velké slzy.

Obrazek

Troubu vytopíme na 150 stupňů a dáme péci.

Pečeme asi 30-40 minut při 155 stupních( 150-160) vyzkoušejte co vám lépe bude vyhovovat u vaší trouby.

Těsto i sníh mírně zezlátne a je hotovo. Krájíme až vychladlé. Pocukrujeme samozřejmě...Koláč je dost křehký a do druhého dne zvlhne. Je výborný!