Koláč s rebarborou
Koláč s rebarborou-revení
900g rebarbory
2 jablka
150-200g cukru krupice
1 vanilkový cukr
---------------------------
těsto:
450g polohrubé mouky
130g moučkového cukru
1/2 prášku do pečiva
200g Hery
4 žloutky
-----------------------------
sníh:
4 bílky
2 polévkové lžíce cukru krupice
pár zrnek soli
-------------------------------
Sypké přísady rozmícháme, přidáme vše ostatní a zpracujeme v podstatě linecké těsto. Oddělíme asi 1/4 a dáme do pytlíku a do mrazáku. Větší zbytek necháme odpočívat. Nemusí se do lednice, moc by to ztuhlo, ale nenechat ani v horku- roztekl by se tuk.
Mezi tím, připravíme reveň- omyjeme oloupeme slupku a nakrájíme na malé kousky- asi 1/2-1cm.
Dáme do suchého hrnce a bez pokličky dusíme, až reveň změní barvu- asi 3-5 minut. Oheň udělat akorát, aby se nepřipalovaly okraje v hrnci.
když změní barvu, přidáme cukr dle chuti- asi 150-200g- ochutnáme jak kyselé sneseme-. ale 200g je dost cecek!:-)
Tím, že přidáme cukr vše zřídne a zesklovatí, toho se nelekejte.
Dáme vychladit a na těsto nalijeme až je hmota vlažná-teplá, nebo úplně studená, záležíme jak pospícháme.
Připravíme si pekáč. Není třeba ničím vymyzávat, těsto je dost mastné. Můžeme vyválet válečkem , nebo rychlejší varianta je že těsto mačkáme rukama a válíme přímo na plechu skleničkou, která je ve tvaru válce. Uděláme po celé ploše stejně silnou vrstvu a pomocí kloubů a prstů uděláme okraj, aby se nám reveň "nevylila" ven z těsta.
Na těsto k reveni ještě můžeme nastrouhat 2 jablka. Bude více hmoty a není to tak kyselé. Samozřejmě poměr reveně a jablek je na vaší chuti.
Ušleháme tuhý sníh s cukrem rozetřeme opatrně po povrchu a na vše nastrouháme zbytek zmraženého těsta. Použijeme struhadlo- velké slzy.
Troubu vytopíme na 150 stupňů a dáme péci.
Pečeme asi 30-40 minut při 155 stupních( 150-160) vyzkoušejte co vám lépe bude vyhovovat u vaší trouby.
Těsto i sníh mírně zezlátne a je hotovo. Krájíme až vychladlé, jinak reveň teče ven. Pocukrujeme samozřejmě...Koláč je dost křehký někdy se musí jíst druhý den lžičkou-zvlhne a je lámavý. Ale výborný!!! :?-D
Dobrou chuť přeje Magd4