Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kváskový bochánek velikonoční

26. 1. 2016

duben 2013

MŮJ PRVNÍ BOCHÁNEK v životě A HNED KVÁSKOVÝ Emotikona wink
Co budeme potřebovat: (kvásek)
• 250g kvásku (základ z vašeho kvásku přikrmený cca 130g hladké pšeničné mouky a 120g vody) založit večer?
------------------------------
• 300g polohrubé mouky
• 180g hladké mouky
• 100g rozpuštěného másla
• 120ml mléka
• 2 žloutky ( vegan vynechá)
• 1 vejce ( vegan nahradí podle co máme po ruce)
• špetka soli (špetka rozdrceného badyánu)
• 1ČL citronové kůry
• 100g cukru
• 1 vanilkový cukr
• 70g rozinek namočených v rumu
• mandle na posypání
Postup:
Do mísy prosijeme mouku, přidáme cukr (i vanilkový), sůl, citronovou kůru, (badyán), žloutky, rozinky i s rumem (přiměřené množství – max 0,05l) a kvásek a vlažné mléko.

cítíte jak voní?
Řádně promícháme a hněteme minimálně 15 minut.
Zakryjeme utěrkou či folii a necháme kynout (těsto při prvním kynutí musí svůj objem zdvojnásobit – může to trvat 2-4 hodiny).
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál , rozdělíme na dvě části a obě části přehněteme do hladka (těsto spadne, ale vůbec se toho nebojte).
Vytvarujeme v dlaních bochánky a těstem na válu otáčím a zároveň podhrnujeme těsto dolů. Vzniknou nám pěkné, hladké a vysoké bochánky.
Uložíme je na plech s pečícím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme dokynout (u kváskové varianty klidně 1,5 – 2 hodiny).
Potřeme rozšlehaným vajíčkem, ( vegani orosit vodou z rozprašovače) posypeme sekanými mandlemi a dáme do vyhřáté trouby na 185 celsiusů 25 -30 minut.
Rady a triky:
Správně se má před pečením naříznout mazanec do kříku ostrým nožem – ideálně žiletkou. (ale já toto nedělám, mám rád jeho celistvý vzhled)
Pokud nebudete dávat rum, tak dejte trochu více mléka, ale počítejte s tím, že může kynout maličko déle.
Badyán je hodně výrazný a někdo ho nemá rád, ale viděl jsem do mazance strouhat i muškátový oříšek, takže se nebojte a udělejte si to jak to máte rádi

892113_3913482933833_1618355544_o.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář