Kváskový chleba domácí
Chleba podle Magdy
Jak to dělám já.
Kvásek vyndat z lednice alespoň půl -1 hodinku předem aby se prohřál. Dávám kolik potřebuju odebrat z lahvičky-1PL až 3PL (je mi líto to vyhazovat). Kvasí 10-12 hodin přes noc.
Večer zadělám kvas z 1 hrnečku odstáté vody 250ml, 1-2 polévkové lžíce kvásku + mouka celozr.žitná předměřická + hladká žitná asi napůl (podle co máme i jen jeden druh). Dle potřeby, aby to bylo jako řidší bramborová kaše.
(Kvasu bude ráno cca 480-490g)
Ráno dám do mísy hnětače :
150ml vody-odstáté
kvas co jsme večer zadělali
350 - 370g pšeničné chlebové mouky
12g soli
4g kmínu mletého, nebo drceného
špetku koriandru
Po chvíli hnětení zvednu hák a zkusím stěrkou, zda je to správně husté. Pokud je moc tekuté, dám trošku mouky navíc. Hnětač pracuje 10 minut na rychlost2.
Ale nesmí to být moc husté, byl by potom s malými oky a tuhý. To chce cvik.
Těsto nechám 30 minut v míse přikryté zrát. Potom vyklopím na vál a přeložím, dokud to jde -ve vzduchu zakývat, položit a přeložit ze strany na stranu. (na netu jsou různá videa) Tak to dělám ze všech 4 stran dokola. Nechám zase odpočívat ca 30 minut a ještě jednou překládací kolečko. Potom jemné přeložení od odkraje ke středu- vznikne nám pěkně vysoká koule. Stočím a dám do ošatky vytřené rukou bramborovým škrobem např. Solamylem. Ošatku po kynutí nechám jen řádně proschnout, dám do sáčku a používám stále dokola. Nevysypávám škrob pryč jen občas přidám.
Chleba je při škrobové variantě pěkně lesklý a není na něm mouka po upečení.
Kyne 1,5-2 hodiny v pokojové teplotě, nebo to dám do lednice na 6- 18 hodin- dle potřeby. V lednici kyne pomalu a kvalitněji. Tak snadno nepřekyne jako když kyne v teple- ale to je na každém, jak má zrovna čas. Rozhodně doporučuji pomalé lednicové kynutí upřednostnit.
Překynuté těsto poznáme, že po vyklopení z ošatky rychle ztratí tvar a je z toho placák, ale i ten se dá jíst ;-). Jen bývá trochu nebo hodně kyselejší.
Předem cca 20 minut si zapneme troubu na 250 st. a v ní necháme nahřát i plech, na kterém budeme péct. (Nebo skleněnou nádobu na pečení s pokličkou i v té je pečení výborné)
Na ošatku s vykynutým chlebem dám pečící papír (kvalitní- např.Lidl) na to prkýnko, otočím chléb nohama nahoru a vyklopím. Vyndám z trouby horký plech, přesunu z prkýnka chleba plech, orosím stříkátkem, případně naříznu podle nálady. Vložím do horké vyhřáté trouby 250°. Rychle zase zavřu. Peču celkem 25 minut. Při vkládání do trouby dolů chrstnu vodu do menšího také nahřátého pekáčku. Po 10 min. odvětrám páru, orosím a dopékám, ale teplotu moc nesnižuju max. na 220. Po roce pečení jsem došla k názoru, že zapařování lze i úplně vynechat… vyzkoušejte. Před vložením do trouby jen orosím chléb a plech kolem něho.
Při pečení v nádobě- vykynutý bochník překlopíme z ošatky do horké nádoby, jde to hůř než na plech…když se netrefíme na střed, můžeme krouživými pohyby bochník narovnat. Ke dnu se nelepí a klouže. Zavřeme a pečeme stejně. Není třeba rosení.