Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kváskový koláč ze špaldové mouky

26. 1. 2016
Kváskový koláč ze špaldové mouky

1. krok – 1. den v 18:00

  • 100 g hladké mouky špaldové celozrnné BIO
  • 100 g aktivovaného žitného kvásku
  • 120 ml vlažné vody

2. krok – 2. den v 8:00

  • 50 g sojový nápoj s vanilkou „Soja Milk vanilka“ + 250 ml vlažné vody, nebo jiné rostlinné mléko
  • 50 g medu (popř. sladu)
  • špetka soli
  • 230–250 g hladké mouky špaldové celozrnné BIO
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“ (nebo citron šťávy)

3. krok – 2. den kolem 12 hodiny

  • rostlinný tuk na vymazání plechu
  • 100 g mouky celozrnné špaldové BIO do těsta

4. krok – 2. den za 2 hodiny po 3. kroku

  • 500 g borůvek, rybízu a pod.
  • drobenka dle návodu
  • sušený ovesný nápoj „Oves Milk“ na posypání

O mnoho zdravější než klasický kynutý táč je litý táč na plech z kváskového těsta. Jeho příprava je velice snadná a vhodná i pro začátečníky. Táč pokladený kvalitním sezónním ovocem, případně zmraženým, a posypaný drobenkou je výborný v každém ročním období.

K vytvoření těsta budeme potřebovat již připravený kvásek. Máme-li ho v lednici, není nic jednoduššího.

Pakliže nemáme, začneme nejdříve s přípravou kvásku a postupujeme dle již uvedeného článku. V tomto případě se naše příprava táče bude muset o pár dnů odložit, až vzbudíme kvásek. Ale i tak se pak dočkáte a budete mít v zásobě kvásek na příští pečení – třeba chleba, mazance nebo dalšího táče :-)

Takže, pakliže kvásek máme, smícháme jej v 1. kroku s moukou a vlažnou vodou a necháme toto těstíčko do druhého dne přikryté utěrkou na teplém místě. Žitný kvásek se probudí k životu i ve špaldové mouce a stane se tak základem pro přípravu těsta. Většinou jej nechávám v kuchyni, kde je stejně z bytu vždy nejtepleji.

Ráno z připraveného kvásku uděláme kváskové těsto. V 2. kroku přidáme teplý obilný nápoj, ve kterém jsme rozpustili med či slad se špetkou soli a těsto zahustíme moukou. Ovoníme citrónovým aromatickým olejem. Dobře vše metlou rozmícháme a necháme dále odpočívat. Přidaný med podpoří kvašení a tak nebude kynutí tak dlouho trvat jako u chleba.

3. krok již bude vyžadovat i přípravu plechu. Ten vymažeme rozpuštěným tukem nebo olejem. Těsto po přídavku mouky dobře propracujeme vařečkou a provzdušníme. Je vhodné použít i hnětací metle a šlehací mixér.

Hotové těsto by mělo mít spíš „tažnou“ konzistenci než úplně tekutou. Vyklopíme jej na vymazaný plech a stěrkou a nakonec i rukama namočenýma ve vodě je roztáhneme po celé ploše. Jeho povrch není rovný, ale po dalším kynutí se nám pěkně zarovná (viz následující foto).

Kynutí na plechu doporučuji minimálně 2 hodiny, aby byl pak ve výsledku podklad pod ovocem dobře porézní. I delší kynutí není na závadu, takže se neobávejte, že je nutno se striktně držet návodu. Jistou roli zde hraje teplota. V chladné místnosti nám bude těsto kynout déle a v létě v teple bude možná stačit i 1 hodina.

Na připravené těsto poklademe ovoce a to posypeme drobenkou a dáme péci do středně vyhřáté trouby. Teplota by se měla pohybovatmezi 180–200°C. Po zapečení, cca 15–20 minut, teplotu udržujeme zhruba na 180°C dalších 30–35 minut.

Při pečení táč hlídáme a v závěru kontrolujeme jeho propečení vpichem špejle nebo jehlice. Pakliže se těsto zespodu již „netáhne“ a nelepí na špejli, bude táč hotový. Celkovou dobu pečení si řídíme dle znalostí své trouby.

Prochladlý táč nakrájíme na kousky a povrch můžeme před podáním pro vylepšení vzhledu posypat sušeným ovesným nápojem. Toto„pocukrování“ opticky nahradí cukr a navíc ještě i mírně přisladí obsaženým kukuřicným sirupem.

Drobenka s pšeničnými klíčky

Ingredience:
  • 140 g hrubé špaldové celozrnné mouky
  • 40 g sušeného sojového nápoje s vanilkou
  • 35– 40 g panenského slunečnicového oleje
  • 30 g pšeničných klíčků
  • 50 g medu (popř. sladu)

Veškeré suroviny v míse smícháme. Postupujeme nejdříve vařečkou a pak dotvoříme drobenku rukama.

Tato drobenka slouží jen na přikrytí ovoce a na odebrání přebytečné vlhkosti, která se z ovoce uvolní při pečení, takže od ní nečekejte, že bude tučná a spečená.
Oslazena je jenom medem a od klasické drobenky se hodně odlišuje ve své konzistenci, však chuťově je velmi podobná.

Bude se ale z táče trochu sypat,  což není na závadu.  Alespoň u nás tedy ne :-) I tak se koláč vždy s úspěchem snědl a dlouho nikdy nevydržel…

Recept mírně vegansky upravený, původní od Alemari 

67091_3772200041849_616610045_n.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář