Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kynuté houskové knedlíky s bylinkami

30. 12. 2017

Kynutý houskový knedlík s bylinkami podle Magdy  (vegan)

500g hrubé, polohrubé nebo napůl podle co máme (cca 2,5 hrnečku 250ml)

320 ml vlažného rostlinného mléka (Ovesmilk) podle nasákavosti mouky

       1PL oleje (olivový i jiný)

1 ČL  cukru

1 ČL soli

1 ks instantní droždí sušené(nejlépe bílý sáček s modrou vlaštovkou)

3 hrsti nakrájených rohlíků na kostičky (1-2 rohlíky) i sušené kostky (domácí vegan)

Vrchovatá hrst bylinek dle možností – pokrájená cibulová nať, pažitka, petržel, kopřivy, popenec, meduňka…

Dám vařit trochu vody. V hrnečku rozmíchám do hladka 3PL (polévkové lžíce) OVESMILK-rozpustné mléko a rozředím studenou vodou na požadované množství.

Do velké mísy dám prosátou mouku. Do ní rozmíchám sypké droždí, sůl, cukr.

Přidám polévkovou lžíci oleje a postupně mléko a rozmíchám důkladně vařečkou  v  těsto.  Když je těsto hladké,  cca po 5 minutách, zapracuji rukou do těsta nakrájené rohlíky a pokrájené bylinky. Pokud máme robota, uhněte těsto hákem. Jako první dáme do míchací nádoby tekutiny a na ně sypkou směs. Jinak se nám bude těsto špatně mísit. Jako poslední po asi 10 min. hnětení teprve přidáme rohlíky na kostičky. Většinou zapracuji ručně tak, že překládám těsto přes seebe, aby se rohlíky "schovaly" dovnitř.

Vytvořím  kouli - bochánek a nechám na teplém místě přikryté utěrkou, nebo v igelitové tašce kynout cca ¾ - 1 h (podle teploty).  Když vidím, že těsto již dostatečně vykynulo, opatrně jej vyndám rukou na vál, rozkrojím ostrým nožem na půl a jen lehce vytvaruji dva stejné válečky.

Nechám cca 20 minut dokynout.

Do velkého nejširšího hrnce dám na dno cca 2cm vody podle výšky nožiček pařáku a dám  velký pařák. Namočím menší utěrku, vyždímám a vlhkou položím rozprostřenou na pařák. Pokud je veliká přeložím na půl.  Rohy zatím ohnu dovnitř, přiklopím poklicí a zahřívám k varu.  

Když voda vaří, vložím na rozprostřenou utěrku vykynuté knedlíky, okraje dám přes ně a znovu přiklopím. Pokud nechceme, aby se spojily, vložím mezi ně proužek  papíru na pečení.

Vařím 25 minut.

Vyndám z hrnce utěrku i s knedlíky.

Netřeba propichovat, to je výhoda vaření v páře. Když budete vařit ve vodě, musí se po vyndání ihned propíchat na několika místech jehlicí nebo špejlí, aby unikla pára a nesrazily se.