Jdi na obsah Jdi na menu
 


Makové mléko

Makové mléko. Největší zdroj vápníku a dalších prospěšných látek

na 3-8 hodin namočíme (ne déle, zaal by kvasit a nebylo by to dobré) cca100g máku i více do 300-400ml vody aby pěkně plaval. ( já namáčím většinou večer) Dáme do lednice.. Ráno vyndáme, zkusíme opatrně zamíchat, propláchnout a slít vodu - pomaloučku, aby netekl i mák. Kvalitní mák se drží na dně, ostatní plave a to můžeme klidně vylít. Doplníme čistou odstátou vodu (aby z ní vyprchal chlor) nebo přefiltrovanou. Nalijeme do mixéru, doplníme do celkového požadovaného množství cca 800ml. Podle jak husté mléko chceme - je třeba vyzkoušet. Důkladně rozmixujeme cca 1minutu, až se vytvoří bílé, našedlé mléko. Nyní je třeba scedit. Já používám odšťavňovač, který velmi rychle přefiltruje a udělá smetanovou pěnu. Kdo nemá, může zkusit několikrát přelít přes sítko, nebo dětskou plenu, řidší plátýnko a vymačkáme tekutinu. Trvá to trochu déle. Ale výsledkem je vápníková bomba. V žádném případě toto mléko před pitím nevařte! Zničily by se hodnotné enzymy... Nasypejte do něj cereálie atd...nebo vypít jen tak. Možno i dochutit trochou medu nebo rozmixovat s jahodami na koktejl... Uchovat lze ve skleněné lahvičce v lednici i dva dny. Ale nejúčinnější je vypít co nejdříve a tepelně neznehodnotit ;-)  ( v plastové lahvičce se většinou zkazí! pozor na to)

10397820_10201753735283419_8038346719111030742_n.jpg