Jdi na obsah Jdi na menu
 


Makovec špaldový (vegan)

26. 1. 2016

 Makovec podle Magdy ( je méně sladký) :

 2 hrnky celozrnné špaldové mouky

1 1/2 hrnku čerstvě mletého máku

1/2 hrnku třtinového cukru

 jeden rozmačkaný menší banán na kašičku

2 hrnky rostlinného mléka  (Zajíc z krabice, Oves milk, Kokos milk apod.)

1/4 hrnku oleje

1 prášek do pečiva bez fosfátů, hrstka rozinek

2 vrchovaté polévkové lžíce škrobu Solamyl nebo kukuřičný

1 vrchovatá lžíce mletých mandlí (nemusí být)

mezi prsty soli.

Smícháme mouku, cukr, škrob a dvě lžíce dáme zvlášť.

Do nich rozmícháme prášek do pečiva a necháme až na konec odložené stranou. Všechny ostatní suroviny smícháme dohromady.  Vymažeme  pekáček olejem a vysypeme strouhaným kokosem.  Nyní do již umíchaného těsta přidáme odloženou mouku s práškem do pečiva, rychle dobře rozmícháme a směs nalijeme do vymazaného, vysypaného pekáčku.  Vložíme do nepříliš předehřáté trouby nastavené na 180 st. a pečeme 25 minut.

 Kdybychom dali prášek do pečiva přímo k tekutině, vyšumí a už by nekypřil při pečení.

V malém "pekáčku na kuře" bude makovec vysoký až po okraj. Pokud jej dáme na velký plech, bude  tenký ( podle velikosti vašeho plechu cca 2 cm) . Ale pokud chceme spojovat marmeládou, lze tento tenký využít a nemusíme ho krájet. Jen slepíme k sobě  ;-). Tenký by se asi pekl o trochu kratší dobu než vyšší vrstva těsta. Zkoušejte špejlí !

Kdo se nevyhýbá  cuku,  může celé po upečení polít citronovou polevou ( 300g cukru moučka, 3 lžíce vařícího mléka, 2 lžíce citronové šťávy  - vše důkladně třeme do hladka) nebo rozkrojit a pomazat pikantní např. rybízovou marmeládou.

10304350_10200876128663802_8139197468803492929_n.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Špaldová mouka

Amálie,10. 4. 2016 14:37

Dneska jsem objednávala na http://www.bio-kramek.cz a dala si do košíku špaldovou mouku.... A říkala jsem si využiji ji vůbec ? A teď už vím, že ano :-))) Díky hezké dny

Re: Špaldová mouka

Magd4,5. 8. 2016 13:33

Tak to jsem ráda! pokud pečete kváskový chléb, nebo jiné pečivo, jde přidávat trochu všude ;-)