Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ovocné knedlíky (vegan)

Pro začínající kuchaře jsem napsala podrobný postup.Vaříme jahodové knedlíky podle Magdy:
Do pekárny dáme v následujícím pořadí : 350 ml rostlinného mléka ( Ovesmilk, Zajíc.. co máme po ruce) dále 1 čajovou lžičku olivového oleje, 1 polévkovou lžíci t
řtinového cukru, ½ čajové lžičky soli, 500g polohrubé mouky, 1 balíček instantního droždí – to mírně promícháme prstem jen s moukou.
Zapneme na program těsto a čekáme.
Mezitím omyjeme jahody a necháme dobře okapat.
Na polití: čerstvé jahody (množství dle chuti) si rozmačkáme, kdo používá cukr, může si přisladit, ale přimlouvám se nechat jahody jen tak bez cukru.
Krásně nakynuté těsto něžně vyndáme na mírně pomoučený vál. ( těsto se nelepí, tak stačí mouky trochu) Uválíme jemně váleček a nakrájíme podle velikosti jahod na kousky- plátky. Na prvním plátku si zkusíme, jestli se tam jahoda vejde a další děláme velikostně podobné. Já měla 23 ks pro středně velké spíš menší jahody.
Do velkého hrnce si už můžeme dát vařit mírně osolenou vodu pod poklici. Dostatečné množství vody.
Prsty vytvarujeme rádoby kolečko (oválek)- co se povede, doprostřed dáme okapanou jahodu a prsty těsto seštípneme dohromady, aby nebyla nikde žádná dírka. (knedlík by se ve vodě moc rozmočil…) Dlaněmi zakulatíme, aby se vrstva těsta trochu srovnala všude nastejno a dáme svárem dolů dokynout na kraj mírně pomoučeného válu. K těstu se nesmí dostat šťáva z jahod, mokré těsto už nejde spojit!
Knedlíky si řadíme za sebou, tak jak je děláme, abychom věděli, které půjdou do vody první a které až ve druhé várce. Kynou na vále 15 minut.
Když voda vaří a uplynulo 15 minut kynutí, zavařujeme do vody po jednom . Nedáváme jich mnoho, nesmí být hladina úplně plná, protože ještě dost nabydou ! Přiklopíme a necháme 8-10 minut vařit. Po jednom zase vyndáváme a každý propíchneme na třech místech vidličkou, nebo roztrhneme dvěma vidličkami, aby vyšla pára a těsto se nesrazilo v tuhé těsto! Kdo se nebojí a má velký pařáček , může zkusit vařit v páře ( foto na talíři) , to je lepší. Knedlíky nejsou tolik „oblemcané“ a nesrazí se. Do širokého hrnce s poklicí dáme na dno cca 2 cm vody,,
dáme pařák, mokrou utěrku rozprostřeme a okraje překlopíme dovnitř (vyždímanou), zavřeme. Vodu přivedeme k varu, nandáme opatrně vykynuté knedlíky a vaříme pod poklicí. Neodklápíme. (případně- vygooglete si)
Ihned do stejné vody zavaříme další várku knedlíků, které mezitím dokynuly.
Na talíř dáme knedlíky, přelijeme rozmačkanými jahodami, nastrouháme bílé TOFU a mírně pocukrujeme nebo pokapeme javorovým, datlovým či jiným sirupem...
Dobrou chuť

10431514_10201102060671961_1225902090544583372_n.jpg10544764_10201152868622128_1764846644850164153_o.jpg