Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pagáče

7. 3. 2009

Pagáčky

300 g hladké mouky

15 g droždí

1 čajová lžička cukru

2 vejce

100 - 150 ml piva světlého desítky

50 g vařených brambor

150 g škvarků

50 g másla

sůl, žloutek na potření

příprava asi 75 minut

---------------------------------------------------

Uvaříme brambory ve slupce a necháme vychladnout. - nejlépe uvařit den předem, lépe se strouhají.

Vše ostatní necháme v teple, aby měly suroviny alespoň pokojovou teplotu a těsto dobře kynulo. Do mísy dáme mouku, uděláme důlek a rozdrobíme kvasnice s cukrem, přidáme mírně zahřáté pivo,  vlažné - v důlko vše mírně zamícháme  a necháme 15 minut kvásek vzejít. 

Zatím nastrouháme na jemno vychladlé vařené brambory a posekáme nebo umeleme škvarky.

Potom přidáme do mísy vejce, brambory, škvarky, sádlo, sůl a náležitě vymícháme. Na teplé místo dáme kynout přikryté čistou utěrkou asi 30 minut. Zbytečně nenakukujeme. Nesmí na něj foukat studený vzduch např. z okna.

Vykynuté těsto dáme na vál a válečkem vyválíme plát. Přeložíme nadvakrát a ještě necháme znovu kynout asi 20 minut. Potom rozdělíme na menší díly a vyválíme placku asi 0,5 cm vysokou. Hrnečkem nebo tvořítkem vykrajujeme kolečka, která klademe na plech na pečící papír. Tupou stranou nože vyznačíme do pagáčků ozdobnou mřížku - (nebo otiskem kovového kolečka s mřížkou na vařené  brambory) necháme ještě několik minut kynout na plechu, potom potřeme vejcem a pečeme při 160 stupních asi 30 minut do růžovozlatova.

 

Pagáče

Ingredience

300 g polohrubé mouky, 200 g škvarků, 2 žloutky, 2 lžíce smetany nebo mléka, 1 dl piva, 5 lžíc mléka, 20 g droždí, špetka cukru, špetka soli, drcený kmín, mouka na vál, sádlo

Postup

Droždí rozdrobíme do vlažného mléka s cukrem a necháme ho na teplém místě vzejít. Škvarky rozemeleme nebo nasekáme a smícháme s moukou a solí. Přidáme smetanu, žloutky, pivo, kmín a těsto zaděláme kváskem. Necháme kynout, dokud nezvětší viditelně svůj objem. Pak ho rozválíme na pomoučeném válu na silnější plát. Vykrájíme z něj kolečka a necháme ještě 15 minut kynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 15 minut na plechu vyloženém papírem na pečení. Mírně zchladlé pagáče potřeme rozpuštěným sádlem.

Smetanu jsem nahradila mlékem (vzhledem ke škvarkům se mi to zdá už tak dost tučné) a upečené jsem potřela místo sádlem olivovým olejem. Nikdo si nestěžoval.

Pagáče

Křupavé škvarkové pagáče

Datum vložení: 4.8.2008 08:03

Suroviny:

300 g hrubé mouky, 150 g hladké mouky, 400 g škvarků, 2 vejce, 20 g droždí, 150 ml mléka, sůl, žloutek nebo vejce na potření

Postup:

V hrnku rozmícháme vlažné mléko, droždí a lžíci hladké mouky a necháme v teple vzejít kvásek. Zaděláme hladké těsto a pak přidáme škvarky. Necháme vykynout asi půl hodiny. Pak z kusu těsta vyválím váleček, nakrájím na kousky, tvořím kuličky a ty dám na plech kynout. Plech nemusí být vymazaný, těsto je dost tučné. Po asi 15 min každou kuličku rozplácnu kovovým kolečkem, které používám na bramborový salát nebo paličkou na maso (čtverečkovanou stranou). Kuličky se zploští a mají ozdobený povrch. Pomažu vejcem, sypu pekařskou (hrubou) solí a kmínem. Peču v předehřáté troubě na 180 °C do zlatova.

Poznámka:

Pozor na sůl. Někdo solí škvarky již při škvaření sádla.

Obrázek k receptu

Sýrové pagáče
Ingredience:
cukr moučka1/2 lžičky

na ozdobu:
sýr100 g

na potření:
mléko2 lžíce
vejce1 ks

těsto:
hladká mouka500 g
droždí42 g
mléko100 ml
tavený sýr180 g
rostlinný tuk250 g
sůl1 lžička
vejce1 ks
Postup přípravy receptu:

Nejprve si připravíme kvásek. Asi do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí. Přidáme lžičku až dvě moučkového cukru, promícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

Na vál prosejeme mouku. Vlijeme kvásek, přidáme vejce, změklý tuk, tavený sýr a důkladně vypracujeme hladké těsto. To rozválíme a překládáme. Přeložené těsto necháme odpočívat asi 30 minut na teplém místě. Tento postup opakujeme třikrát. Troubu předehřejeme na 175 °C.

Takto připravené těsto vyválíme na tloušťku asi 1,5 cm a vykrajujeme z nich pagáče - větší kolečka, placky. Pagáče skládáme na suchý plech. Ve vajíčku rozšleháme trochu soli a mléka. Sýr nastrouháme. Vykrájené pagáče potřeme vajíčkem a posypeme sýrem.

Sýrové pagáče pečeme dobře vyhřáté troubě asi 12 minut. Upečené pagáče sundáme z plechu, dáme na talíře a můžeme podávat.

Pikantné pagáče Jarky Barošovej

100 g masla
1/2 kg hladké mouky
2 celé vajcia
1 kocka kvasníc
1,5 dl mlieka
soľ

Plnka: 200 g mletých oškvarkov
80 g cibule
4 strúčiky cesnaku
1 lyžica horčice
1 lyžička ml. papriky (môže byť aj štiplavá)
kečup podľa potreby - aby sa dala plnka natrieť

Z kvasníc a 0,5 dl mlieka urobíme kvások. Ostatné suroviny dáme na dosku, pridáme vykysnutý kvások, postupne pridávane mlieko a vypracujeme hladké cesto.
Rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm a natrieme plnku. Zložíme ako na lístkové cesto.
Necháme asi 20 minút pokysnúť, znovu rozvaľkáme, zložíme a necháme pokysnúť.
Vyvaľkáme asi na 1,5 cm potrieme vajíčkom, posypeme sézamom alebo syrom a
pokrájame na tyčinky alebo štvorčeky asi 4x4 cm a dáme piecť do vyhriatej rúry.