Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rohlíky domácí

31. 1. 2015

Rohlíky podle Magdy (vegan)
Doba od začátku až po chvíli kdy jíme cca 3 hodiny.
rohlík je cca 26 cm dlouhý a 5cm široký

300g polohrubé pšeničné mouky
200g hladké pšeničné mouky
270 ml vlažné vody ( ne horké!)
30g oleje-např. slunečnicový, ne olivový má moc výraznou chuť
1 balíček sušeného droždí (7g stačí) já dala sáček co jsem měla- 10g a byly dobré ,bez zápachu droždí
1 čajová lžička soli – 10g
1 čajová lžička třtinového cukru mírně navršená, ne úplně vrchovatá
------------------------------
mák a kmín na posypání
rozprašovač s jemným rosením
nejlépe silikonový vál
pečící papír
dva plechy
-----------------------------
Do hnětače ( nebo mísy pokud děláme ručně) dáme v tomto pořadí- vlažnou vodu, olej, mouky, droždí – mírně promícháme jen s moukou po povrchu , cukr posypeme , sůl dáme ke kraji.
Hnětačem zpracováváme na rychlost 1-2 , 8-10 minut, až je těsto pěkně vláčné a nelepivé. Ručně to bude trvat asi déle, než bude těsto pěkně hladké a důkladně propracované.
Mísu strčíme do igelitové tašky a necháme 30 minut kynout. Když vykyne, vyndáme těsto na vál a ručně popřekládáme jako chleba : horní část přeložit ke spodní , mírně stisknout a z další strany. Asi 5x. Vytvarujeme bochánek. Dáme znovu kynout na dalších 30 minut do igelitové tašky. Podruhé těsto vykyne více než poprvé. (Nebo dáme zpracovat do domácí pekárny na program těsto- to je méně pracné ;.) ale trochu déle to trvá, moje pekárna skoro 2 hodiny) . Komu se nechce těsto během kynutí zpracovávat, jde to i bez toho. Prostě necháte jen 50 min kynout a tyké jsou výborné Vyndáme na vál. Ostrým nožem odkrajujeme a vážíme na 80g kousky. Každý kousek jemně zpracujeme – okraj vtiskáváme do prostředka a mírně otáčíme dokola a úkon opakujeme. Dole spojíme, jako když balíme ovoce do knedlíku. Zaštípneme a v dlaních utvoříme kuličku. Svárem položíme na nepomoučený vál. (mouka by potom při tvarování klouzala a nešly by stočit! )
Než doděláme všech 10 kusů první kulička už pěkně kyne. Vezmeme váleček a rozválíme na tenkou placku cca 25 cm dlouhou a 16 cm širokou. Nepodsypávát moukou! Těsto by klouzalo a nešlo by smotat. Od spodního kraje, blíž k nám začneme rolovat co nejtěsněji oběma rukama. Prsty jej při rolování natahujeme do šířky . Chce to vyzkoušet. Válíme jen směrem od sebe, aby se těsto pěkně utáhlo. Vytvarujeme rohlík a dáme na plech s pečícím papírem kynout svárem dolů, aby se nerozmotávaly při pečení.. Na jeden plech 5 kusů, hodně nakynou a mohly by se spojit k sobě… Orosíme jemným rozprašovačem, lehce překryjeme potravinovou folií, aby neosychaly a měly teplíčko. Necháme 55 minut ležet , nejlépe na sporáku na d hřející se troubou). Po 30 minutách zapneme troubu na 250 st. A dáme do ní jiný plech, aby se také nažhavil.
Po 55 minutách v teple krásně nakynuly. Opatrně sundáme folii.
Vyndáme žhavý plech z trouby, troubu zavřeme, položíme plech a rohlíky s pečícím papírem na něj opatrně přetáhneme. Orosíme a posypeme mákem, či kmínem.
Těsně před vložením do trouby znovu mírně orosíme a rychle vložíme do trouby. Na dno chrstneme cca 1 dcl vody, což nám troubu pěkně zapaří a rohlíky vyskočí. Pokud nechceme zapařovat, tak rohlíky na plechu více orosíme, aby bylo vlhko i na horkém plechu kolem rohlíků – vlhký papír. ( ne louže )
Pečeme a po 10 minutách troubu otevřeme, znovu pořádně orosíme a rychle zavřeme. Dopékáme ještě 5 minut při snížené teplotě na 230 st. do zlatavé barvy. ( nebo podle vaší trouby… musí se vyzkoušet) , ale cca 15-16 minut by mělo stačit. Když se peče dlouho-20 a více a na málo stupňů jsou tvrdé.)
Upečené rohlíky položíme na kovovou nebo dřevěnou mřížku a necháme chladnout. ( Ne na desce. To by od spodu zvlhly, to je špatné.) Už teplé můžeme ochutnávat
Na žhavý plech přetahneme druhou várku vykynutých rohlíků a upečeme. Postup stejný.

moje-rohliky.jpg2015-01-29-21.41.52.jpg