Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rychlá bábovka Hudyna

14. 5. 2007

1 tekutá smetana na šlehání-250ml

1/2 litr hladké mouky

1/4 l  cukru

4 žloutky

1 vanilkový cukr

1 prášek do pečiva

2 polévkové lžíce rumu

3 PL mléka( vody)

1 PL citronové šťávy

sníh z bílků

kakao-pokud chceme mít mramorovanou

rozinky, vlašské ořechy

Do mísy odměříme všechny sypké přísady mimo prášku do peč.- promícháme.

Přidáme  4 žloutky, mléko, rum, citr. šťávu, tekutou šlehačku - promícháme.

Přisypeme dle chuti rozinky, ořechy...

Ušleháme tuhý sníh z bílků se špetkou soli - přidáme do mísy-přisypeme prášek do pečiva- lehce promícháme aby se vše spojilo. Neděláme rychlé pohyby, aby sníh moc nezvodnatěl.

Bábovkovou formu vymažeme olejem, vysypeme strouhaným kokosem a nandáme těsto.

Když chceme kakaové mramorování, necháme na dně mísy pár lžic těsta a do něho rozmícháme kakao dle chuti. Obarvené těsto dáme až nahoru kolem dokola a stěrkou jej zatlačíme dovnitř do těsta-pootočíme a zase zatlačíme do těsta- a tak kolem dokola celé bábovky.. Na řezu to udělá potom kresbu.

Pečeme mírně při nižší teplotě asi 45 minut.

Zda je upečeno i uvnitř zkusíme vpíchnutím špejlí doprostřed bábovky. Když ji vatahneme a je na špejli nalepené mokré těsto, chce ještě chvíli. Pokud ji vytahneme a je čistá je hotovo.

Hlídáme správnou chvíli pro vyndání z trouby. Nesušíme ji dlouho, aby byla vláčná a vlhká!

Formu překlopíme na mřížku, nebo na prkýnko a jestli nejde bábovka ven, nožem opatrně uvolňujeme od formy lehce vpichujeme jak hluboko to jde. Potom znovu překlopíme a dáme na formu utěrku namočenou do studené vody a necháme chvíli působit. Mělo by to pomoci. Nedáváme do formy velké rány rukou, jinak se nám bábovka potrhá na kusy.

Vyklopenou pocukrujeme.