VELIKONOČNÍ NÁDIVKA podle babičky z Líní
500g uzeného masa ( krkovice nebo bůček)
500g vepřového masa (plecko, krkovice nebo bůček)
kolik rohlíků tolik vajec
já ji dávám na větší černý plech s vyšším okrajem
12 rohlíků (jde i 15 rohlíků na 10 vajec)
12 vajec- oddělit bílky a žloutky
asi 1/2 litr vývaru z masa - žádné jedovaté mléko!
lžička majoránky - rozemnout
hrst omytých mladých kopřiv - nakrájet
hrst petželové nati - nakrájet
asi půl lžičky soli- podle jak je osolený vývar
pepř dle chuti
1-2 stroužky česneku utřít
-------------------------------------------------------------
Maso dáme do tlakového hrnce do vroucí osolené vody. Vaříme cca 40 minut.
Vyndáme, necháme ochladit i vývar schováme.
Rohlíky nakrájíme na větší kostky a dáme do velké mísy, nebo hrnce, kde bude dost místa na finální promíchání.
Vychladlé maso nakrájíme na menší kostičky.
Oddělíme bílky do nádoby, kde je budeme nakonec šlehat na tuhý sníh. Osolíme podle potřeby- dle slanosti vývaru.
Utřeme si česnek.
Žloutky přidáme do asi 1/2 litru ochladlého vývaru a promícháme. Nalijeme na rohlíky promícháme a necháme je nacucat :-). Když je směs mazlavá nevadí, nádivka pak není vysušená.
Připravíme koření, vše smícháme dohromady.
Plech vymažeme sádlem, nebo olejem a vysypeme strouhankou.
Když je vše připravené, ušleháme tuhý sníh a stěrkou přidáme do směsi. Opatrně, lehce promícháme, tak aby sníh nespadl a nezvodnatěl, ale tak aby se promíchal všude.
Nandáme do pekáče, nestlačujeme-jen povrch uhladíme stěrkou do roviny.
Pečeme asi 40 minut při 180 stupních. Že je hotovo poznáme podle zlatavého povrchu a že těsto od krajů plechu odstává.
Podáváme i teplé, ale častěji studené s kyselou okurkou.
DOBROU CHUŤ!