Jdi na obsah Jdi na menu
 


VELIKONOČNÍ NÁDIVKA podle babičky z Líní

5. 4. 2007

500g uzeného masa ( krkovice nebo bůček)

500g vepřového masa (plecko, krkovice nebo bůček)

kolik rohlíků tolik vajec

já ji dávám na větší černý plech s vyšším okrajem

12 rohlíků  (jde i 15 rohlíků na 10 vajec)

12 vajec- oddělit bílky a žloutky

asi 1/2 litr vývaru z masa - žádné jedovaté mléko!

lžička majoránky - rozemnout

hrst omytých mladých kopřiv - nakrájet

hrst petželové nati - nakrájet

asi půl lžičky soli- podle jak je osolený vývar

pepř dle chuti

1-2 stroužky česneku utřít

-------------------------------------------------------------

Maso dáme do tlakového hrnce do vroucí osolené vody. Vaříme cca 40 minut.

Vyndáme, necháme ochladit i vývar schováme.

Rohlíky nakrájíme na větší kostky a dáme do velké mísy, nebo hrnce, kde bude dost místa na finální promíchání.

Vychladlé maso nakrájíme na menší kostičky.

Oddělíme bílky do nádoby, kde je budeme nakonec šlehat na tuhý sníh. Osolíme podle potřeby- dle slanosti vývaru.Obrazek

Utřeme si česnek.

Žloutky přidáme do asi 1/2 litru ochladlého vývaru a promícháme. Nalijeme na rohlíky promícháme a necháme je nacucat :-). Když je směs mazlavá nevadí, nádivka pak není vysušená.

Obrazek

Připravíme koření, vše smícháme dohromady.

Obrazek

Plech vymažeme sádlem, nebo olejem a vysypeme strouhankou.

Když je vše připravené, ušleháme tuhý sníh a stěrkou přidáme do směsi. Opatrně, lehce promícháme, tak aby sníh nespadl a nezvodnatěl, ale tak aby se promíchal všude.

Nandáme do pekáče, nestlačujeme-jen povrch uhladíme stěrkou do roviny.

Pečeme asi 40 minut při 180 stupních. Že je hotovo poznáme podle zlatavého povrchu a že těsto od krajů plechu odstává.

Obrazek

Podáváme i teplé, ale častěji studené s kyselou okurkou.

DOBROU CHUŤ!

Obrazek