Velikonoční nádivka-vegan 2018 (varianta č.2)
Nádivka vegan 2018
8 rohlíků na kostičky
260 ml vody
3 polévkové lžíce ovesného sušeného nápoje (nebo jiné sušené mléko)
1,5 polévk. lžíce olivového oleje
pepř, troška soli- ochutnat
1/3 čl kurkumy
3-4 stroužky česneku utřené se solí
1 vrchovatá polévková lžíce majoránky
2 hrsti nakrájené zelené petrželky, kopřiv popence...
syrové žampiony dle chuti ( já zbytek z lednice dala 7 kusů menších) jinak lze použít i hlívu, kterou jsem letos nesehnala
1 ks uzené tofu na menší kostičky
2 ks párků nakrájené na půl kolečka
olej na potření a na vymazání pekáčku
strouhanka na vysypání pekáčku
kdo chce - mandle na pokladení (nemusí být)
-----------------
V rendlíku ohřejeme vodu, přidáme sušené mléko, kostku bujonu, kurkumu, olej, pepř. Sůl podle chuti- raději opatrně- ochutnáváme.
Rohlíky nakrájíme na kostičky a dáme do velké mísy. Pokropíme vzniklou tekutinou a dobře promícháme. Necháme odpočívat, aby se rohlíky pěkně nasákly. Občas promícháme. Pokud je směs po 15-20 minutách stále sušší, postříkáme několikrát vodou a znovu mícháme. Rohlíky by měly být nasáklé, ne suché.
Přidáme všechny ostatní suroviny a důkladně promícháme.
Malý pekáček vymažeme olejem, vysypeme strouhankou a nandáme směs. Uhladíme lžící a pěkně potřeme povrch olejem, aby při pečení pěkně zezlátla.( můžeme klidně rukou)
Kdo chce můžeme poklást loupanými mandlemi na povrchu.
Pečeme cca 50-60 minut. Nejdříve 15 min na 200 stupňů, potom zmírníme a na 160 st. C dopékáme do zlatavé barvy.
Jíme teplou i studenou s kyselou okurkou. Dobrou chuť!