Zapečené kotlety se šlehačkou
Zapečené kotlety se šlehačkou
3-4- kotlety nebo plátky krkovice (podle velikosti aby se vešly do pekáčku)
brambory podle počtu porcí odhadnete(4 střední brambory na osobu)
250ml šlehačky
sůl, pepř
voda na podlévání -2-3 dcl
--------------------------------------------------------
Vymažeme malý pekáček na kuře olejem, nebo sádlem.
Maso naklepeme, nakrojíme okraje aby se nekroutilo. Osolíme, opepříme a položíme na dno pekáčku.
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky - asi 3-5 mm. Na velkém prkýnku je rozprostřeme a osolíme(to abychom odhadli množství soli.), promícháme aby se sůl dostala všude a nahrneme na maso v pekáčku.
Urovnáme a zalijeme tekutou šlehačkou na šlehání.
Dáme do trouby a pečeme asi 45 minut až 1 hodinu podle vaší trouby.
Když se začne tvořit hnědý okraj na pekáčku a šlehačka je vyvařená podlijeme vodou-cca. 1dcl -1.5 dcl nakláníme pekáček a do vody seškrabujeme hnědé výpečky z okraje směrem ke dnu. Udělá nám to zabarvenou šťávu.
To opakujeme ještě jednou a množství vody se řídí tím, kolik a jak husté ,chceme mít šťávy. Ta je spíš krémová ne vodová.
Je to velmi syté, takže stačí i menší porce.
Dobrou chuť.