Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zapečené kotlety se šlehačkou

9. 5. 2007

 Zapečené kotlety se šlehačkou

3-4- kotlety nebo plátky krkovice  (podle velikosti aby se vešly do pekáčku)

brambory podle počtu porcí odhadnete(4 střední brambory na osobu)

250ml šlehačky

sůl, pepř

voda na podlévání -2-3 dcl

--------------------------------------------------------

Vymažeme malý pekáček na kuře olejem, nebo sádlem.

Maso naklepeme, nakrojíme okraje aby se nekroutilo. Osolíme, opepříme a položíme na dno pekáčku.

Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky - asi 3-5 mm. Na velkém prkýnku je rozprostřeme a osolíme(to abychom odhadli množství soli.), promícháme aby se sůl dostala všude a nahrneme na maso v pekáčku.

Urovnáme a zalijeme tekutou šlehačkou na šlehání. 

Dáme do trouby a pečeme asi 45 minut až 1 hodinu podle vaší trouby.

Když se začne  tvořit hnědý okraj na pekáčku a šlehačka je vyvařená podlijeme vodou-cca. 1dcl -1.5 dcl nakláníme pekáček a do vody seškrabujeme hnědé výpečky z okraje směrem ke dnu. Udělá nám to zabarvenou šťávu.

 To opakujeme ještě jednou a množství vody se řídí tím, kolik a jak husté ,chceme mít šťávy. Ta je spíš krémová ne vodová.

 Je to velmi syté, takže stačí i menší porce.

  Dobrou chuť.