Pampeliškový med
Med z pampeliškových květů
250 květů pampelišky
1 BIO pomeranč
1 BIO citron
1 malá lžička kyseliny
1 l vody
1,2 kg cukru krystal - nejlépe třtinový
Květy nikdy netrháme blízko silnice! Necháme chvíli rozložené, aby mohli odletět broučci. Dáme do nádoby a zalejeme vodou. Přidáme kyselinu a pokrájené citrusy. Máčíme 24 hodin. Potom v širokém kastrolu vaříme zvolna asi 30 minut, přecedíme a dál vaříme. Postupně, aby se nepřerušil var vmícháme cukr a vaříme do zhoustnutí asi 1 hodinu až se část odpaří. Získá barvu jako klasický med. Na talířek zkoušíme kapnout a schladit, abychom zjistili, zda je hustota již dostatečná. Po vychladnutí je mnohem hustější než za horka! Horké plníme do čistých suchých sklenic. Na chvíli otočíme dnem vzhůru. Vhodné i do přesnídávkových skleniček- dříve se po otevření zkonzumují.