Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bílá mouka - pomocník smrti

25. 9. 2012

 Bílá mouka - pomocník smrti


Obilí obsahuje tu nejvyšší koncentraci škrobů a v tom je ten problém. Dříve vekerá mouka ze mlýna byla jednoduše "celá" mouka a obsahovala všechny přírodní živiny.
Rakousko a Maďarsko (Rakousko-Uhersko), tenkrát
nejdůležitější země Evropy produkující mouku, začalo používat stroje vybavené
válci, aby se zrní rozdrtilo a struktura buněk rozrušila. Další vývoj vedl potom k produkci jemné mouky a vídenští pekaři se specializovali na něco, čemu se tenkrát říkalo a dnes jetě říká "vídeňská žemle" (kaisrovka).
Jako obyčejně byli Američané hned připraveni z evropské posedlosti po vídeňské specialitě vytlouct kapitál, a tak začal kolem roku 1880
"pšeničný průmysl" v Minnesotě produkovat bílou mouku, která byla rok od roku víc denaturovaná.
Jaký paradox a jaká zrůdnost vznikly, kdy civilizace v tzv. periodě pokroku a výzkumu odstranila výrobou mouky skoro všechny
stopy života ze zrní, které bylo čtyři tisíce roků používáno jako celek"! Jeden z prvních, kteří objevili toto nebezpečí, byl Sylvester Graham, zastánce umírněnosti a čisté potravy. Narodil se 1784 a zemřel 1851. Byl pro použití celého hrubě pomletého zrna při výrobě chleba i jiného pečiva. Jeho specialita, Grahamův chléb, se peče a jí dodnes.
Je překvapující číst publikace lékařů o přednostech "zjemněných" produktů z bílé mouky, která prohlašují za výživné, přesto že je dokázán pravý opak. Tyto články jsou šířeny zainteresovanými svazy.Když přišla tato jemná mouka do módy, byl prominentními lékaři jak v Evropě, tak v Americe tento způsob denaturování mouky
odsouzen, pranýřován a zatracen jako krok ke zhoršení lidského zdraví. Jak byli prozíraví a dalekozrací a jak se to všechno ukázalo být pravdivé! Zevní obal zrna obsahuje mnohé z nejdůležitějších vitaminů k udržení zdraví, jako například biotin, riboflavin a kyselinu nikotinovou - abychom uvedli aspoň některé. Bez nich se jedná o chybnou výživu, která vede ke spoustě nemocí a např. k zácpě.
Zde jsou některé choroby, u kterých bylo definitivně prokázáno, že jejich příčina leží v nadměrné konzumaci produktů z bílé mouky:
rozšíření srdce, akutní chudokrevnost, otoky nohou, ochrnutí. Slovy nelze popsat, jak je nebezpečná konzumace pečiva z denaturované bílé mouky. Jestliže chceme získat zářící zdraví, takováto potrava k výživě nepatří.