Jdi na obsah Jdi na menu
 


Je lepší cukr nebo med?

5. 10. 2017

http://www.vcelky.cz/oo-cukr-nebo-med.htm

 

Porovnání medu a cukru

CUKR MED
Sacharózu (C12H22O11) musí tělo nejprve rozštěpit na glukózu a fruktózu, aby mohla být využita k výživě buněk. Glukózu (C6H12O6) buňky vstřebávají přímo; fruktóza (taktéž C6H12O6) se přemění pouze strukturně (bez štěpení).
Ke štěpení sacharózy tělo spotřebovává vitamín B, vápník, hořčík a další látky - je potřeba je doplnit. Med tělu minerální látky a vitamíny dodává, na vlastní štěpení je téměř nepotřebuje.
Bílý cukr je téměř čistá chemická látka - ani nelze určit, zda byl vyroben z třtiny nebo řepy. V cukru pylová zrna nejsou. V medu jsou obsažena v malém množství pylová zrna. Med se tak může podílet na zlepšování alergií na pyl - zejména je-li lokálního původu.
Vyrábí se z cukrové řepy nebo třtiny - energeticky náročným způsobem (polní práce, doprava, opakované vaření roztoků, ...), s nezbytným použitím chemických látek. Přírodní produkt s minimálními nároky na zpracování. Při koupi u včelaře z blízkého okolí jsou nároky na dopravu takřka nulové.
Větší zájem o cukr = více polí s cukrovou řepu = druhová rozmanitost v krajině se nezvyšuje, spíše naopak.

Větší zájem o med = více včelstev pro jeho produkci = větší opylení krajiny = větší druhová rozmanitost rostlin.