Jdi na obsah Jdi na menu
 


Láska je sladší než med i cukr (o slinivce)

 Slinivka

Láska je sladší než med i cukr (o slinivce)

21.04.2008

inj.jpg

 

Slinivka břišní je symbolizovaná sladkostí a její šťávy jsou láskou, se kterou máme přistupovat k životu, píše Miroslav Hrabica ve své knize Co nám tělo říká aneb Po stopách nemocí. Je to trubicová žláza, která se nalézá pod žaludkem. Skládá se z exokrinní a endokrinní části. Exokrinní část vylučuje pankreatické šťávy, které se dostávají do dvanácterníku pankreatickou trubicí. Tato šťáva obsahuje několik důležitých enzymů: trypsin, chymotrypsin a erepsin, které rozkládají bílkoviny na aminokyseliny, steapsin, který rozkládá rozpuštěné tuky na mastné kyseliny a glycerol, amylopsin, který rozkládá škrob na maltózu a maltázu, a ta přeměňuje maltózu na glukózu.

Ze zažívacího traktu do krve a k jednotlivým buňkám mohou projít jen jednoduché molekuly. Bílkoviny, tuky a uhlovodany se skládají z molekul, které jsou příliš velké na to, aby mohly být tělem využity. Největší a nejkomplexnější jsou bílkovinné molekuly. Aby mohly být tělem vstřebány a krví rozneseny k jednotlivým buňkám, které je potřebují, musí být nejprve rozloženy na aminokyseliny, které mají molekuly dostatečně malé. Jakmile jsou doručeny k buňkám, jsou znovu sestavovány v různé bílkoviny, které tělo potřebuje. Podobně může tělo využít tuky pouze ve formě mastných kyselin a cukr jen jako glukózu. Endokrinní část slinivky vylučuje dva hormony - inzulin a glukagon přímo do krevního oběhu. Tyto dva hormony regulují hladinu cukru v krvi.

Cukrovka je porucha, při které slinivka nevylučuje dostatek inzulinu. Bez něj nemůže tělo vstřebávat cukr z krve, hladina cukru v krvi proto stoupá a objeví se příznaky cukrovky. V těchto případech je nutné vyhnout se konzumaci cukrů. Může být nutná i speciální dieta, inzulinové injekce a bylinná léčba. Jedním z faktorů ovlivňujících vznik cukrovky a hypoglykémie je přemíra konzumace cukru, která příliš zatěžuje slinivku.

V přírodní medicíně sice můžeme v takových stavech pomáhat požíváním různých tablet jako např. CMF 20 - který svými mikroživinami a bylinkami ovlivňuje chuť na sladkosti. Alfalfa - jde o semínko euroaijské rostliny Medicago sativa - česky vojtěška. Arabové pojmenovali tuto rostlinu AL-FAL-FA - otec všech potravin. Podporuje vstřebávání a využití cukrů, bílkovin, vápníku, železa a jiných stopových prvků. Praxe ukazuje, že Eregma Max Power, která je určena na zlepšení erekce, má také pozitivní účinek na stabilizaci cukru v krvi. V Symbinatur medicíně jsme nejblíže Bylináři, který sestavil pro tento účely pomocný Diaban, a pak ZIANICA RETINA extrakt z borůvky.

Ale stejně musíme dát zapravdu panu Miroslavu Hrabicovi, který ve své knize pokračuje: … Potom láska, sladkost duševní i tělesná, naplní Vaše životy. Budete ji dostávat pohlazením od toho druhého (duševně, po stránce charakterové vyspělosti jsou si v manželství partneři přibližně rovni) a nebudete vyhledávat tolik sladkostí materiálních nejen v cukrárnách, domácích spížích, v buchtách a cukroví, ale též v nákupu věcí, které Vás těší, nebo dokonce ve společnosti jiných lidí. Kde chybí sladkost pohlazení, tam je snaha doplnit chybějící cit hmotou. Avšak takto sám sebe oklamat lze jenom občas a na krátký čas. Brzy přichází disharmonie, poruchy hypofýzy a hormonální funkce slinivky.

Cukrovkou v pozdějším věku trpí lidé, kteří ve svém současném životě činili obdobné chyby a prohospodařili své síly. Přeslazovali, upravovali si život k obrazu svému natolik intenzivně, že jim na stáří, do času odkvétání těla, sladkosti a elánu již nezbylo.

 

21.04.2008

autor: MUDr. Pavel ŠÁCHA

další články v rubrice: Ostatní


Více informací na:
http://www.celostnimedicina.cz/laska-je-sladsi-nez-med-i-cukr-o-slinivce.htm#ixzz1xK9lwj2r