Jdi na obsah Jdi na menu
 


metoda L.Mojžíšové -léčení neplodnosti

29. 10. 2016

http://www.moje-pravdy.cz/zdravi/alternativni-metody/1759-o-metode-mojzisove

 

Ludmila Mojžíšová (nar. 25.9.1932) celý svůj život zasvětila práci v oblasti léčby a prevence funkčních poruch pohybového ústrojí.

 

 

Pracovala jako rehabilitační sestra a vyvinula metodu využívající cvičení a mobilizaci s jejíž pomocí se daří odstraňovat některé druhy ženské i mužské sterility. Díky ní se děťátka dočkalo mnoho z těch, kteří po dětech dříve marně toužili.

Ludmila Mojžíšová předávala své bohaté zkušenosti spolupracovníkům. Používání této metody se velmi rozšířilo a dnes se již běžně užívá v rehabilitačním lékařství. V roce 1991 uznal ministr zdravotnictví metodu Ludmily Mojžíšové jako metodu první volby k léčbě funkční ženské sterility.

 

Kdy může metoda pomoci

Následuje výčet potíží, které mohou být cvičením a mobilizacemi dle Mojžíšové zásadně zlepšeny:

  • funkční vertebrogenní potíže (bolesti páteře)
  • skolióza u dětí do 15-ti let
  • artróza kyčlí, bolesti kostrče
  • bolesti zevních pohlavních orgánů, bolest při pohlavním styku, chybění orgasmu
  • chybění menstruačního krvácení u mladých dívek
  • nepravidelné či bolestivé menses
  • malá, nevivynutá děloha, obrácená poloha dělohyne
  • průchodnost vejcovodů
  • opakované potraty
  • nemožnost otěhotnění
  • zlepšení kvality spermií
  • zácpa
  • pomočování u žen
  • šetrné provádění v těhotenství usnadňuje porod

 

Uvedené cviky můžete vyzkoušet sami. Pokud však chcete mít jistou správného provedení, je nutno cvičit pod vedení školeného fyzioterapeuta. Aby nedošlo k zanedbání léčby měly by být výše uvedené diagnózy nejdříve konzultovány s lékařem.

 

Pokyny ke cvičení

Doporučenou sestavu cviků pro uvolnění a posílení svalů, udržujících správné postavení páteře, navrhla a v roce 1985 poprvé uveřejnila známá rehabilitační pracovnice Ludmila Mojžíšová. Cviky jsou zaměřeny na odstranění potíží vyvolaných funkčními poruchami v oblasti krční, hrudní a bederní páteře. Celá sestava je zcela nenáročná na provedení a fyzickou zátěž a při správném provádění je vysoce účinná. Při cvičení je nezbytné dodržovat uvedené pořadí cviků a respektovat uvedené jednoduché zásady.

 

Zásady správného provádění cviků
  1. Cvičit velmi pomalu.
  2. Při cvičení dbát na správné zapojení svalů - nesmíme cvičit švihem, ale pozvolným, plynulým zapojováním jednotlivých svalů.
  3. Cviky provádíme jen do příjemného pocitu tahu, tlaku nebo napětí svalů a okolních tkání. Cvičení nesmí vyvolat bolest!
  4. Cvik, který se nám z jakéhokoliv důvodu obtížně provádí, raději jen naznačíme: v základním postavení mírně napneme svaly tak, jako bychom se chystali cvik skutečně provést. Máme-li pocit tahu nebo napětí, po chvíli (asi deseti vteřinách) cvik zvolna ukončíme. Nemáme-li pocit bolesti, v provedení cviku zvolna pokračujeme až k pocitům tahu a napětí, předstupňů bolesti, opět chvíli v této poloze vydržíme, potom se zvolna vracíme do původní polohy.
  5. Mezi jednotlivými cviky necháváme deseti až třicetivteřinové přestávky, podle obtížnosti cviků a celkového stavu cvičícího.

 

Cviky jsou záměrně voleny tak, aby v počáteční fázi navodily uvolnění a protažení často přetížených oblastí trupu a velkých klubů horních a dolních končetin. Cvičení uvedené sestavy je nejúčinnější v případech, kdy se skutečně jedná o funkční poruchu pohybové soustavy a ne ještě o strukturální změny.

Pokud bychom uvedené zásady nedodržovali, může se dostavit i opačný účinek.

 

Rehabilitační cvičení dle Ludmily Mojžíšové

PaedDr. Marie Zelená podle publikace Ludmily Mojžíšové, kresby: Eva Fantová

Uvedená sestava zahrnuje cviky z nejznámější sestavy paní Mojžíšové - cvičení umožňující otěhotnění. Tato sestava je komplexnější a lépe zahrnuje procvičení celého těla.

Procvičení oblasti krční, hrudní a bederní páteře

 

1. V sedu na židli. Vytáhnout hlavu vzhůru, ramena stáhnout dozadu a dolů. Uvolněně maximální předklon hlavy a vzpřim. (Uvolnění a protažení krční páteře a šíjového svalstva.)

1. cvik

 


 

2. V sedu na židli. Vytáhnout hlavu vzhůru, ramena stáhnout dozadu a dolů. Co největší úklony hlavy vpravo a vlevo. (Uvolnění a protažení krční páteře a šíjového svalstva.)

2. cvik

 


 

3. V sedu na židli. Vytáhnout hlavu vzhůru, ramena stáhnout dozadu a dolů. Předklonem hlavy otáčet vpravo a vlevo. (Uvolnění a protažení krční páteře a šíjového svalstva.)

 3. cvik


 

4. V sedu na židli. Kroužení rameny vpřed a vzad. (Uvolnění ramenního kloubu.)

4. cvik

 


 

5. V sedu skřižmo. Ze vzpažení skrčit upažmo dolů, zatlačit lopatky vzad a dolů. Zatlačíme do loktů ("svícen"). Ruce v úrovni ramen, lokty tlačíme vzad. Při vzpažení vdech, při skrčení dolů upažmo výdech. (Posílení pletence ramenního.)

5. cvik

 


 

6. V sedu na židli, pokrčit vzpažmo, předloktí do­vnitř, ruce spojeny dlaně­mi. Táhneme dlaněmi od sebe a napínáme prsní svaly. Poloha paží určuje napětí v různých místech žeber. (Posílení prsních svalů.)

6. cvik

 


 

7. Vzpor klečmo, ruce opřeny o stoličku ve výši asi 30 cm. Zvolna "vyhrbit" bederní páteř, zvolna prohnout. Při tomto cviku dbáme, abychom procvi­čovali převážně dolní oblast páteře. (Uvolnění beder.)

7. cvik

 


 

8. Vzpor klečmo, ruce opřeny o stoličku (jako 7). Otáčet trup a střídavě upažovat pravou, levou. (Rotační protažení bederní páteře.)

8. cvik

 


 

9. Vzpor klečmo, ruce opřeny o stoličku. Úklony stranou v oblasti bederní páteře, pohyb bérců proti hlavě. (Uvolnění a protažení v oblasti bederní páteře.)

9. cvik

 

 

 

 


 

10. Vzpor klečmo. Zvolna vyhrbit bederní páteř, zvolna prohnout. Důležitý je rovněž pohyb hlavou: při prohnutí jde hlava vzhůru. (Uvolnění a protažení v oblasti hrudní a horní části bederní páteře.)

10. cvik

 


 

11. Vzpor klečmo. Otáčet trup a střídavě upažovat pravou, levou. ( Protažení do otočení v oblasti dolní části hrudní a horní části bederní páteře.)

11. cvik

 


 

12. Vzpor klečmo. Úklony (stranou), pohyb bérců proti hlavě. (Protažení v oblasti dolní části hrudní a horní části bederní páteře.)

12. cvik

 


 

13. Podpor klečmo na předloktích. Střídavě vyhrbení a prohnutí horní části hrudní páteře. Pohyb hlavy je rovněž důležitý, viz cvik 10. (Uvolnění a protažení v oblasti horní části hrudní páteře.)

 13. cvik


 

14. Podpor klečmo na předloktích. Otáčet trup a střídavě upažovat pravou a levou. (Protažení do otočení v oblasti horní části hrudní páteře.)

14. cvik

 


 

15. Podpor klečmo na předloktích. Úklony (stranou) v oblasti horní části hrudní páteře, pohyb bérců proti hlavě. (Protažení v oblasti horní části hrudní páteře.)

15. cvik

 


 

16. Leh na zádech skrčmo přednožmo, rukama přidr­žujeme kolena. Přitáhnout kolena k hrudníku, hlavu a hrudník nezvedat. Pak stáhnout hýždě a tlačit kolena do dlaní. (Uvolnění beder a křížokyčelního skloubení.)

16. cvik

 


 

17. Leh na zádech. Vzpažit, vytahujeme trup do délky (paže a nohy opačným směrem) tak, že se snažíme vyrovnat všechna zakřivení páteře. (Uvolnění oblasti celé páteře.)

 17. cvik


 

18. Leh na zádech pokročmo roznožný. Střídavě pokládáme kolena v ose kyčle vlevo a vpravo. (Uvolnění v oblasti křížokyčelního skloubení.)

 18. cvik


 

19. Leh na levém boku, unožovat pravou. Střídat leh na pravém a levém boku. (Uvolnění vazů mezi pánví a křížovou kostí.)

 19. cvik


 

20. Leh na břiše, levou dolní končetinu pokrčit, pánev přitisk­nout k podložce. Levé koleno přitáhnout co nejvíce vzhůru, případně přitáhnout rukou - do skrčení únožmo. Střídáme skrčení únožmo levou a pravou. (Uvolnění v oblasti křížokyčelního skloubení, protažení svalů podél páteře, protažení přitahovačů stehna.)

 20. cvik


 

21. Vzpor klečmo. Zanožit levou, protáhnout do dálky s výdrží asi 6 vteřin. Hlavu nezvedáme, je v poloze prodloužení trupu. (Posílení v oblasti bederní páteře a hýžďových svalů.)

 21. cvik


 

22. Leh na zádech. Přednožit, nohama kmitáme vzhůru a dolů v rozsahu asi 15 stupňů po dobu asi deseti vteřin. V druhé fázi následuje leh skrčmo, dvakrát hluboký nádech a výdech. (Posílení břišních svalů.)

22. cvik

 

 

 

Musím říci, že mě osobně cvičení paní Mojžíšové velmi pomohlo se rychle zregenerovat po operaci páteře a stále se mu věnuji. Z celého srdce ho doporučuji všem!

Další cviky naleznete v článcích Cviky k posílení SI skloubeníOrgánová sestava10 minut jógy na každý den Mudry.

 

Pevné zdraví.

Michaela

 

Autor: Michaela Weissová, Zdroj:  ČASOPIS POHYB JE ŽIVOT VYDÁVANÉHO ČESKOU ASOCIACÍ SPORT PRO VŠECHNY, WWW.CVICIME.CZ, www.slunecnyzivot.cz

Pokud máte chuť sdílet článek na vašich stránkách, směle do toho, jen prosím o uvedení jména autora, případných zdrojů, odkazu na www.slunecnyzivot.cz a této poznámky.