Jdi na obsah Jdi na menu
 


Potraviny jako léky

 Potraviny jako léky

Potraviny jako léky

 

387121_10150948297940887_1006089591_n.jpg

 

 

"Nechť jsou potraviny vašimi léky", tak pravil již kdysi dávno Hippokrates. A je to tak. Jako první pomoc při běžné nemoci musí přijít úprava stravy a životního stylu a až po těchto korekcích by mohly případně následovat razantnější zákroky.

 

Přirozená regenerace

Pokud jíme harmonickou stravu, tělo se může začít regenerovat. To samozřejmě nějakou dobu trvá. Každodenní příprava a konzumace vyvážených pokrmů, to je trochu jiná praxe než párkrát bezmyšlenkovitě jíst a občas spolknout nějakou tu pilulku. Žádná námaha se ale neztratí, nebojte.

 

10 dnů - regenerace 50% krevní plazmy

30-80 dnů - regenerace bílých krvinek (likvidace extrémních jinů)

3-4měsíce - regenerace červených krvinek (pokud byly používána hormonální nebo chemická léčba, trvá to déle)

3 roky - regenerace 5 elementů (3x)
7 let - výměna všech buněk (v těle ale může ještě zůstat chemie)

 

Jelikož se naše buňky neustále obnovují a regenerují především z látek, které jim dodáme potravou, přirozená strava musí být a je základním pilířem našeho zdraví.

V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce! Ikdyž těch, kteří se zabívají RAW neboli zdravou stravou moc není. Všichni jsme průkopníci :-)

 

 Potraviny jako léky

Obiloviny - pravidelná konzumace vyrovnává hladinu krevního cukru, dodává klidnou energii, minerální látky, vitamíny, vlákninu atd. Pár léčivých tipů:

  • Rýžový krém - rýže s vodou 1:10, propasírovat přes síto, pro slabé a nemocné lidi, po nemoci a půstu
  • Kukuřice - ochlazuje srdce, kukuřičná krupice léčí ledviny - jsou-li otoky
  • Pohanka - snižuje vysoký krevní tlak, janguje střeva
  • Perličkový ječmen (hato-mugi) - vyrovnává extrémní jangové živočišné potraviny

Luštěniny - jsou ideálním zdrojem bílkovin a samozřejmě minerálů, vitamínů apod. Ví se, že fazole posilují ledviny (ledviny mají fazolovitý tvar), neléčivější jsou fazolky adzuki.

  • Fazole adzuki - výrazně posilují ledviny a celou pánevní oblast, regulují menstruaci (ideální kombinace s řasou kombu a dýní hokkaidó)
  • Natto - speciálně fermentovaná sója, zahřívací efekt, zlepšuje trávení a funkci ledvin

Zelenina - je léčivá sama o sobě, ať již obsahem mnoha potřebných látek, tak i svou zásadotvornou povahou

  • Karotka - pomáhá při anémii a léčení ledvin
  • Daikon, ředkev a tuřín - nastrouhané ředkvičky pomáhají trávit smažené jídlo (a živočišné tuky). Ideální příprava: nastrouhat smíchat se sójovou omáčkou nebo umeoctem a podávat jako salát.
  • Zelí - posiluje sexuální vitalitu (pro tento účel se nesmí vařit déle než 2-3 minuty)
  • Pažitka - vařená v miso polévce zastavuje průjem
  • Česnek - proti červům, zvyšuje vitalitu, léčí játra (opatrně s jeho konzumací, je silný). Vhodné je ho naložit na několik dní do misa nebo sójové omáčky.
  • Cibule - vařená uklidňuje nervovou soustavu, jíme-li jí denně necítíme svalovou únavu či napětí
  • Šalotka - pomáhá při vylučování jedů z masa, zlepšuje krevní oběh a zažívání (ideální je vývar z šalotky + miso)
  • Lopuchový kořen - vitalizuje, dodává minerální látky, pokrm kimpira připravovaný z lopuchového kořene a mrkve léčí nejen cukrovku

Mořské řasy - zdroj minerálů (vápník, fosfor, hořčík, železo, jod, sodík) a vitamínů (A,B1, B12, C) a lehce stravitelných bílkovin a uhlovodanů. Alkalizují krev, regulují tlak, rozpouští usazeniny tuku a hlenu. K dostání ve zdravých výživách:

  • Kombu „tlustý šátek" - Laminaria japonice - pomáhá zabránit předčasnému šedivění, zvyšuje jasnost myšlení, dodává minerály
  • Wakame „mladý šátek" - Undaria pinnatifida - snižuje vysoký tlak a pomáhá při srdečních chorobách, dodává minerály
  • Arame „hrubá tkanina" - Eisenia arborea - dodává minerály
  • Hiziki „střapatý strom" - Hizikia fusiformis - dodává minerály, obsahuje nejvyšší obsah vápníku (1400mg/100g), mnoho železa
  • Nori - Porphyra tenera - používá se na přípravu sushi - dodává minerály
  • Kanten (agar - agar) - dobrý pro povzbuzení peristaltiky v případě zácpy, dodává minerály
  • Kelp - pomáhá játrům s detoxikací a to tak, že je zbavuje otravy olovem. Alginát sodný, obsažený v kelpu se slučuje s olovem, které je pak vyloučeno trávicím traktem. A dodává minerály :-)

 Koření a ochucovadla jako léky

  • Mořská sůl - obsahuje velmi mnoho minerálů a je důležité jí používat při vaření (bílou) nikoliv k solení hotového pokrmu. K tomu účelu používáme speciální ochucovadla především gamasio.
  • Gomasio - ochucovadlo na bázi soli. Připravuje se buď pražená a důkladně rozdrcená sůl se sezamem nebo lněným semínkem v různých poměrech: od 1:14 až k 1:22. (soli menší poměr). Pro přípravu potřebujeme pánev na pražení a třecí misku, nejlépe tradiční japonský hmoždíř suribaschi. Semínka mají bát rozdrcená na 80%. Smysl a užití: gomasio je zásadotvorné, neutralizuje kyselost v krvi, je jang - odstraňuje bolest hlavy v předu (z jinů). Používá se na dosolení pokrmů na stole, sůl (jang) je obalená tukem ze semen (jin), který ji vyrovnává a navíc díky němu se sůl pomaleji vstřebává. Tedy nezpůsobuje extrémní staženost a žízeň.
  • Miso - miso je fermentovaná vyzrálé pasta ze sójových bobů. Obsahuje živé enzymy, které pomáhají při trávení, dodává esensiální oleje, viatminy, minerály a proteiny ve vyváženém složení. Slouží: dodává energii, zplepšuje trávení, vyživuje pokožku a krev, pomáhá srdci (obsahuje kyselinu linoleovou a lecitin)... Používá se do polévek, omáček a pomazánek.
  • Tekka - koření vzniklé dlouhým pražením na malém plameni (složení: sezam, lopuch, mrkev, lotos, zázvor a miso). Použití: posiluje kvalitu krve a srdce (bylo-li oslabeno jin pokrmy a nápoji), zahání únavu, léčí astma a průjem, rozpuštěné v nápoji kuzu zahání migrénu.
  • Sójová omáčka - Tamari a Shoyu - tradiční kvalitní sójová omáčka vyráběná fermentací sójových bobů. Obsahuje živé enzymy a stimuluje vylučování zažívacích šťáv. Neutralizuje extrémy kyselin a zásad, posiluje srdce.
  • Umeboshi - do soli nakládaný speciální druh nedozrálých meruňek- švestiček, přidávají se k tomu listy shiso (purpurové bůvolí trávy), které mají léčivé účinky a dodají švestičkám barvu. Švestičky jsou naložené půl roku až několik let (čím déle tím lépe). Použití: při otravě potravinami, vodnatosti, průjmu nebo zácpě (zlepšuje zažívání), při srdečním záchvatu, při problémech se žaludkem, při nevolnosti na cestách, při bolestech hlavy apod. Umeboshi neutralizují velmi jinové složky potravy (cukr, alkohoj, jedy). Ume obsahují velké množství vápníku, železa a fosforu, manganu a sodíku. Silný alkalizující efekt: 10g umeboshi zneutralizuje 100g rafinovaného cukru (stejné množství této kyselinotvorné potravy zneutralizuje 60g řasy kombu nebo 230 fazolí adzuky nebo 680 lopuchového kořene).
    Shrnutí: Umeboshi 1) předchází únavě 2) předchází příznakům stáří (zmírňují „oxidaci") 3) podporují vylučování jedů . Díky těmto třem vlivům umeboshi pomáhá k omlazení těla a zvýšení vitality.
  • Ume-ocet - zjednodušeně je to šťáva vzniklá při přípravě umebošek (z chemického hlediska to není ocet). Je slaný a kyselý a léčivý. Pomáhá při trávení a stimuluje funkci střev.

 

Nápoje jako léky

  • Čaj bancha (banča) - čaj z tříletých lístků, zelený i pražený (je více jang než zelené čaje). Čaj stačí zalít vroucí vodou. Má stabilizační efekt, podporuje trávení, alkalizuje krev.
  • Čaj kukicha (kukiča) - čaj z tříletých větviček, má se vařit (neobdsahuje téměř žádný kofein), má alkalizují efekt na krev, posiluje a osvěžuje (proti unavě). Může uvolnit nevolnost a gatritidu. Denní nápoj pro lidi trpící zánětem ledvin, infekcemi moč. měchýře, neurastemií, nemocemi srdce a únavou.
  • Káva yannoh - dá se koupit i vyrobit (složení pražená rýře, pšenice, adzuky, cizrna a čekankový kořen). Je to revitalizující a povzbuzující nápoj. Je jang - pomáhá při problémech se zažíváním a bolestech hlavy, užitečná pro lidi intelektuálně činné.
  • Obilné čaje - čaje z opražené rýže, pšenice ječmene. 10 minut pražit a a 15 minut vařit. Poměr 1:10 (více vody). Všechny jsou osvěžující. Rýžový - při zácpě, průjmu a bolestech hlavy. Ječmenný nevíc vylučuje z těla živočišné tuky.
  • Čaj shiitake - Houbičku shitake namočit (alespoň 1hod) , nakrájet a povařit (+ špetička soli) 10-20 minut. Pít vždy je ½ šálku. Použití: shitake eliminuje tzv. starou sůl (je pro jangové osaby a vysoký krevní tlak), rozpoští a vylučuje cholesterol, stimuluje funkci levin, vhodná při lehčích případech chronického kašle, vhodná při horečce, uklidňuje a navozuje nadstresový stav. Stačí 1 houba denně (je dost jin).
  • Zázvorový čaj - 3-5g zázvoru na čaj. Posiluje žaludek, při nachlazení, záchvatech astmatu, mrazení, při křečích střev které jsou v důsledku ledové stravy či nápojů. Zázvorový čaj urychluje cirkulaci krve.
  • Čaj z lotosu - z čerstvého i sušeného. 1/ z čerstvého: najemno nastrouhat, propasírovat přes hadřík, přidat pár kapek zázvoru, špetičku mořské soli nebo pár kapek sójové omáčky a stejný dál vody - vařit jen pár minut. 2/ ze sušeného: 10g vařit10-15 minut. + zázvorová štáva, mořská sůl nebo sójovka. 3/ z lotosového prášku: buď zatít vroucí vodou + zázvor+ sój. Omáčka nebo přivést k varu a vypnout v momentě varu. Použití: posiluje okruh plic, rozpouští hlen. Ideálně použít při kašli a nachlazení, při problémech s čelními a vedlejšími nosními dutinami (ucpání, infekce), plicní problémy (bronchitis, astma, černý kašel)
  • Čaj z pampelišky - usušené, nakrájené, opražené kořeny namlít na prášek a 5-10 minut vařit 1 polévkovou lžičku na 1 l vody. Posiluje žaludek a střeva, posiluje vitalitu
  • Čaj z lopuchu - sušený lopuchová kořen v poměru 1:10 s vodou vařit 5-10min. Posiluje vitalitu a peristaltiku.
  • Čaj z dýňových semen - pomáhá vylučovat vodu nahromaděnou v nohou, kolem kotníků nebo v dolní části břicha. Dobré pro ženy před porodem a po porodu.
  • Čaj ze semen lopuchu - 1 den 10-20 g semen lopuchu. Vhodné při nádorech na prsou, tumorem lymfatických žláz, při výplachu pochvy, při zažívacích potížích (křeče žaludku), pro zvýšení vitality vč. vitality sexuální. Podporuje tvorbu moči.
  • Čaj ze sezamových semen - 2 lžičky mírně nadrcených semen na 1 šálek vody. Vařit 10-20minut. Denně 2-3 šálky. Lehce prošedivělé vlasy by měly ztmavnout, pomáhá při potížích se zrakem, podporuje tvorbu mléka u kojících matek, používá se při nepravidelné menstruaci.
  • Čaj z lněných semen - stejná příprava jako sezamový čaj. Vhodné při astmatu, kašli, artritida, revma, krvácení z dělohy, při extrémě silné menstruaci, mírné laxativum (projímadlo) a uvolňuje těhotnou ženu a rodičku tak, že porod je snadnější.
  • Čaj z řasy kombu - 1 proužek řasy (cca 7 cm) na 1 litr vody vařit 10 minut. Pijte po menších dávkách. Zvyšuje kvalitu krve, pomáhá eliminovat živočišné tuky a bílkoviny. Regeneruje nervový systém Uklidňuje a obnovuje jasné myšlení.
  • Nápoj z korzické řasy - 5-10 g vařit 10-20 minut. Vypuzuje červy, posiluje žaludek, rozpouští hleny a tuky nashromážděné kolem dělohy a pomáhá při odbourávání nádorů a cyst na vaječnících a děloze.
  • Čaj kuzu - Kuzu je keř z jehož škrobovitých kořenů se získává prášek kuzu. Prášek rozpustit ve vodě a zalít vroucí vodou+ trošku soli nebo sójovky. Použití: při celkovém vyčerpání, nachlazení a chřipce, při akutních střevních problémech, při horečce (ne vyšší než 38stupňů).

Zdroj: Kniha jako lék (M. Kushi), Prirodnivyziva.cz

Image: Witthaya Phonsawat / FreeDigitalPhotos.net

Ještě mi tu chybí čaj Lapacho a Yogi čaj! Tím se při virózkách a chřipce léčim já. :-)

Čas na očistu!
Důležité je provést očistu na jaře a na podzim, kdy jsou nejvíce aktivní orgány jako játra a žlučník nebo tlusté střevo. Odlehčené dny je vhodné provádět během celého roku - odstraňují únavu, otoky, překyselení organismu, čistí pleť a mnoho dalšího. Proto dopřejme svému tělu a mysli trochu očisty a regenerace. Uvidíte, že hned bude vaše tělo "fungovat" o mnoho procent více. Nebudu Vám doporučovat různé očistné kůry, protože na každého z nás platí něco jiného.

 

Potraviny, které nejlépe čistí organismus

Pokud se chcete pustit do detoxikace, ujistěte se, že všechny níže uvedené potraviny jste schopni jíst (nebo alespoň převahu z nich). Pokud ano, podívejme se, co vlastně mají potraviny vhodné k detoxikaci za účinky:

 

Artyčoky - více než dvojnásobně zvyšují produkci žluči, která mimo jiné "zařizuje" přesun škodlivých látek do střev.
Avokádo- dovede tělo zbavovat volných radikálů
Červená řepa- umí čistit krev a zachycovat jedovaté kovy
Česnek- zařídí, aby byly z našeho těla vyloučeny některé potravinové přísady
Jablka - snižují množství tuku a také cholesterolu v těle
Kiwi - pomáhá odstraňovat volné radikály
Mořské řasy - vážou na sebe radioaktivní látky a těžké kovy
Řeřicha- posiluje a čistí ledviny
Švestky - obsahují nejvíce antioxidantů ze všech potravin a navíc podporují činnost střev a brání ukládání tuku.
Zelí, kapusta, květák, špenát - všechna brukvovitá zelenina nám pomáhá velmi účinně odstraňovat z těla mnoho škodlivých látek.