Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pravda o mléce.

29. 10. 2016

http://www.rahunta.cz/news/pravda-o-mlece-jak-ji-potvrzuje-veda-vytah-z-knihy-jarmily-pruchove-a-kol-/

MLÉKO

výtah z knihy Pravda o mléce – jak ji potvrzuje věda (Jarmila Průchová a kol.)

Zpracovala MUDr. Radana Kupfová

Geneticky a vývojově jsme jako lidé savci a každý druh savců je nejprve závislý na krvi své matky, pak na jejím mléce. Lidské geny, DNA jsou nastaveny na mléko lidské a pokud použijeme mléko kravské, je vývoj buněk ovlivněn jiným než lidským směrem. Množství, charakter, účinky, velikost stavebních látek kravského mléka je jiné než lidského a je modifikován vývoj našeho těla i zrání mozku , včetně emocionálního a mentálního rozvoje.  Japonský badatel M.Kushi, světově uznávaný znalec tradičních výživových systémů Dálného východu, uvádí další fakta:

  Mléčná strava může poškozovat různé orgány, zejména žlázy s příbuznou strukturou mléčným žlázám. Což jsou reprodukční orgány (prsa, děloha, vaječníky, prostata). Nepříznivé účinky se nejprve projeví hromaděním hlenů a tuku kol orgánů, pak se tvoří cysty, fibromy, myomy, nádory i rakovina. V druhé řadě jsou postiženy např. štítná žláza, nosní dutiny, podvěsek mozkový, zvukovod, průdušky a oblast středního mozku. Řada lidí na mléčné stravě má zahleněné nosní a čelní dutiny a vnitřní ucho. Hromadění tuků v ledvinách a žlučníku způsobuje kameny. Běžné jsou výtoky z pochvy a usazeniny v dýchacích cestách nám nedovolují kvalitně přijímat a vylučovat dýchací plyny a energii ze vzduchu.  Probíhají kožní choroby, senné rýmy aj. alergie, neplodnost, artritidy, revmatismy atd. Problém je v tom, že naše potrava je zhusta rafinová, ochuzená o řadu důležitých látek a lidé proto hledají zdroje tuků a bílkovin, i enzymů, vitaminů, bakterií pro trávení. A to si myslí, že nachází ve mléčné stravě. Ovšem zdraví je mnohem prospěšnější co nejméně upravená strava, ideálně pěstovaná bez chemie, hormonů a jiných umělých látek (což je dnes asi utopie). Ale pořád můžeme využívat například celá obilná zrna, zeleninu, luštěniny atd.  Ovšem roli hrají také různé kombinace potravin a tekutin, které požíváme. Například pizza z bílé mouky, často přesolená, s tučnými sýry a chlazeným nápojem vede k tvoření usazenin tuku, ze kterých se pak tvoří cysty, kameny, nádory... Dnešní strava je vysoce rafinovaná, zbavená řady důležitých složek. Abychom doplnili chybějící energii (z nedostatku minerálů, vitamínů, nepestrostí stravy atd.), přidává se tuků a cukrů. Živočišná strava je obecně více stahující (jang), z toho ovšem mléko je substance velice uvolňující (jin). Obsahuje totiž množství tuku, mléčného cukru a bílkovin. A minerální látky v něm jsou také více uvolňující (vápník například). Telata rostou hlavně do kvantity – stanou se z nich velké krávy. Lidé navíc vyrábějí různé mléčné výrobky, pořadí uvolňujících (jin) až stahujících (jang) je: máslo – tučné mléko, méně tučné mléko, tvaroh, sýry měkké, sýry tvrdé (které mohou tkáně stahovat jako slané ryby). Mléko je vlastně mateřská krev přeměněná mléčnými žlázami a může tedy vyživovat různé buňky. A kravské mléko svým uvolňujícím charakterem vytváří v lidském těle tkáně uvolněné, roztažené, expandované. Pokud změníme stravu, rychleji se napraví změny způsobené pitím mléka než působením sýrů (zvláště tvrdých a slaných), které dlouho zůstávají ve formě nasyceného tuku v nejhlubších místech našich orgánů. Zejména kolem páteře, jater, ledvin aj. A léta trvá než se tyto usazeniny rozpustí. Napomáhají tomu např. fermentované výrobky ze sojových bobů (pasta miso), nakládaná kvašená zelenina aj.(i pivo je fermentovaný nápoj).

 Pokud si léta zvykáme na mléčnou stravu, buňky se jí přizpůsobí stejně jako psychika. A když stravu měníme objevují se různé reakce, i úzkosti. Mléko v nás podporuje měkkost charakteru, ovšem pokud se kombinuje s cukrem agresivita narůstá. Při této kombinaci je bystrost na materialistické,smyslové,sentimentální úrovni, ale sociální, ideologická, duchovní úroveň trpí...Podporuje to úpadek etických, náboženských hodnot, rozpad rodiny, vnitřní kulturní dezintegraci.

 Mléko je důležitým faktorem při průjmu, zácpě, chronické únavě, artritidách, bolestech hlavy, srdečních problémech, obezitě, alergiích, poruchách jater, rakovině...Nemoci se rozvíjejí léta i desetiletí.Enzym kravského mléka xantin oxidáza (XO) napadá srdce a srdeční arterie (pokud zvýšíme přísun kyseliny listové a ascorbové, které funkce tohoto enzymu potírají, srdeční potíže až zmizí). Při konzumaci nehomogenizovaného mléka tělo XO vylučuje (zhomogenizovaného se XO  vstřebává do oběhu). Poškození stěn cév XO setělo snaží napravit zvednutím hladiny cholesterolu v krvi a ukládá tuky na poškozená místa. Dalším faktorem je růst nadváhy konzumací mléka. Sýry jsou koncentrovanou a proto více kalorickou formou a navíc solené, což je další zatěžující faktor. Jejich spojení s bolestmi hlavy souvisí s bílkovinami-tyraminem, fenylethylaminem a také se špatným strávením sýru v těle. Mléčné produkty navíc zhoršují vstřebávání i jiných látek. Mají schoponost neutralizovat kyselinu solnou a žaludek pak hůře pracuje. A dále tvoří množství hlenu, hlavně ve střevech a plicích. Hlenový povlak zabraňuje vstřebáváni všech živin do krve. A projeví se chronická únava, zácpa atd. Také hlava se zahleňuje, snadněji se tvoří hnis v dutinách.

 Buňky žaludku, které produkují kyselinu solnou jsou mlékem drážděny a bílkoviny vstupují do krevního oběhu částečně stráveny. Dráždí pak tkáně a vyvolávají i alergické reakce. V dospělosti pak  je trávení mléčné bílkoviny ještě horší. Už z dětí jich 50% netráví hlavní mléčnou bílkovinu-kasein. Částečně strávené bílkoviny zatěžují játra a vyměšovací systém. Základní bílkovinou lidského mléka je laktalbumin, který trávíme lehce.

 Také vápník není z kravského mléka metabolizován úplně. Z mateřského mléka ano. Z krevních testů bylo prokázáno, že lidé pijící několik sklenek mléka za den mají nejnižší hladinu krevního vápníku. Ta je pak spojena s projevy podrážděnosti a bolestmi hlavy, spasmy ve svalech. Pro zvýšení vápníku je dobré jíst zeleninu, ryby, sezamová semena... A mateřské mléko, které pro dítě obsahuje dokonalou potravu. Navíc během prvních hodin po porodu stimuluje zažívací systém dítěte k činnosti. Obsahuje neutrální tuky velmi podobné normálnímu lidskému tuku. Tyto tuky pomáhají vstřebávat v tuku rozpustné vitaminy. A pro výživu mozku je tam bílkovina taurin a z minerálů fosfor. A nejdůležitějším faktorem kojení je láska, kterou nenahradíme. 

 Již před 26 lety sepsal profesor dětského lékařství a člen pediatrických a výživových společností, hematologických a výzkumných, knihu, proč nepít mléko. (MUDr.Frank A.Oski-Nepijte mléko). Ovšem mlékárenský průmysl a reklama vyvíjí velké nátlaky.

 Pití mléka se v ní spojuje s nedostatkem železa, dětskou anemií, křečemi a průjmy na celém světě. Alergiemi, aterosklerózou a srdečními chorobami. Vědeckými výzkumy byla tato fakta následně potvrzována.  Také ústav experimentální endokrinologie na Slovensku potvrdil, že mateřské mléko obsahuje životně důležité hormony pro vývoj nervového systému.

 Ke kozímu mléku: tukové kuličky mléka jsou menší než kravského, kozí mléko má více tuku a vápníku.

 Mléčné produkty kravské mají nepříznivý poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin:třináct ku jedné. Kojencům pomáhají trávit mléko enzymy, které se stárnutím ubývají. Proto pak může mléko přispívat k překyselování organismu. Okyselující zahlenění  buněk různých orgánů a extrémně expanzivní energie této potravy silně oslabují imunitu.

 Vliv mají i další faktory. Při zvyšování produkce mléka až pětasedmdesátkrát více než by dávala kráva normálně se uměle energetizuje strava krav. Také jsou oplodňovány uměle a rutinně a nepobíhají volně po pastvinách s býky...Následkem těchto umělých podmínek krávy častěji onemocní (jako lidé) a jsou léčeny chemickými léky. Někdy je dostávají i preventivně. A léky často nejsou pasterizací ovlivněny, takže vše konzumujeme i my.

 Výživa kravským mlékem je určena telatům, která se vyvíjejí jinak než člověk. Velké množství kaseinu potřebuje tele ke zvýšení hmotnosti za 7 týdnů dvojnásobné. A velký a rychlý růst pak nastává i u lidí, ovšem nepřirozeně.

 Člověk jako jediný tvor pije mléko i po skončení laktace. V dětství funguje brzlík (hormonální a imunitní orgán) při předtravování mléka, než se toto dostane do žaludku. Během přirozeného odstavování se brzlik postupně zmenšuje a připravuje na produkci jiného hormonu, potřebného v pubertě. A těmito procesy je také ovlivněno horší trávení mléka.

 Zajímavý byl průkaz horších zubů u dětí famářů na rozdíl od dětí z rybářských rodin, které pijí méně mléka.

 Náhradou mléka může být sójové mléko, ale to také není někdy z jiných důvodů snášeno.

Pak jsou tu recepty:                                                                    

Mléko z ořechovin nebo semen:

mandle nebo sezamová semena (přírodní,nebroušená) nebo ořechy. Mandle spařit a sloupnout slupku. Semena, ořechy propláchnout a nechat oschnout. Semena rozmixovat na prášek. Na 1 díl prášku 2 díly vody použít. Přidat 2-4 „zrnečka“ soli a krátce povařit. Na řidší „mléko“ více vody..

Mandlovo-mrkvové mléko:

čistá voda, šťáva z mrkve, prášek ze spařených, oloupaných, osušených mandlí. Mrkev má vysoký obsah bílkovin, vitamin A, B2, E, K, C, vyrovnaný poměr minerálů. Mandle patří k nejstravitelnějším ořechovinám s cennými bílkovinami, vitaminy, minerály, tuky, sacharidy v rovnováze. Tvoří v těle zásaditou reakci.

-        šťáva ze 4 velkých mrkví či 5 jemně nastrouhaných nebo rozmixovaných. Přidat 10-15 postrouhaných či rozmixovaných mandlí a mixovat do hladka. Přidat vodu. Pro malé děti propasírovat přes gázu (hustý cedník). Pít syrové či krátce zahřáté (zlepšuje stravitelnost).

-        V jižnějších zemích se přidává do mixování 5-6 namočených a nakrájených datlí. Mléko je pak sladké. V našem klimatu stačí přidat třeba 1 datli.

 

Obilné mléko:

-rýže natural, kroupy (č.10)-1:1, 5% z tohoto množství luštěninu (fazole, loupaný, hrách, čočka), do 6 měsíců dítěte místo luštěnin neloupaná sezamová semena, od 6 měsíců kousek řasy (kombu). Máčet vše v 5 – 10 násobku vody (přes noc). Vařit doměkka (v tlakovém h.i přes 60 minut). Pro malé děti pasírovat, mírně lze ochutit obilným sladem (na sladkost mateřského). Zbytky po pasírování se hodí na zahušťování pokrmů. Mléko používat samotné (střídat s mrkvovou šťávou či čajem banča), přidávat do obilné kaše.

 

Další informace:

Mléko je jako výživa mláďat určeno pro dobu než mládě ztrojnásobí svou hmotnost, než se mu vyvine chrup, než může jíst další potravu...

Mateřské mléko má např. nejvyšší obsah cukru  a tuku jen 4% (tuleni mají zase více tuku a cukru málo...). „Lidská mláďata“ jsou narozena v časnějším věku svého vývoje. Mozek a nervové tkáně se vytvářeji až během prvních měsíců po narození. A mateřské mléko rozvíjí mozek, zatímco kravské tělo.

 V kravském jsou 4 typy kaseinu a tvoří 80% bílkovin. V mateřském pouze 40%. Mléko se díky enzymu v žaludku sráží a kravské tak velkým množstvím kaseinu tvoří v lidském větší množství sraženiny. Mléko mateřské tvoří jen malé vločky. Ostatní bílkoviny (albuminy, globuliny) se nesrážejí v žaludku, srážejí se při zahřívání jako škraloup.

 Mléčný cukr, laktóza, je 6x méně sladká než řepný cukr. Tvoří ji molekuly glukózy a galaktózy. Je trávena pomocí enzymu laktáza. Ta se tvoří ve střevě těsně před narozením, po narození asi do dvou let. Její hladina od narození klesá. Některé národy (seveřané) mají aktivitu laktázy zachovanou i v dospělosti.

Za výhody mléčných výrobků se pokládá:

-        dosažitelnost a nízká cena

-        pocit plného žaludku (bílkoviny a tuky zůstávají déle než škroby)

-        může se jíst větší množství najednou (nemusíme tolik žvýkat)

-        příjemně sladká aj. výrazná chuť

-        zvyk – skoro všichni je jedí a pijí

-        uklidnění, tlumení na naši fyzickou i psychickou stránku (daný chemickými procesy při trávení, vlivem tuku aj.)

-        ochrana při nízkých teplotách (mléčný tuk nás částečně izoluje od okolního prostředí)

Výhody mateřského mléka:

-v těhotenství je dítě živeno  z matčiny krve a je s ní v kontaktu, a tak by to mělo pokračovat po narození                                                               

-psychologické důsledky umělé výživy na vztah matky a dítěte jsou hluboké, kojení podporuje pocit tepla a bezpečí

-mateřské mléko poskytuje látky pro lepší obranyschopnost dítěte (nespecificky i specificky, protilátky, tvorba bílých krvinek...)

-mateřské podporuje pomnožování bakterií Bifidus ve střevě, které omezují růst patogenních organismů

-kojené děti se lépe učí číst a psát - pro duševní rozvoj potřebujeme orgány maximálně zachycující vitální (elektromagnetickou) energii z kosmu, Země. Tuk špatně zachycuje a vede tyto elektromagnetické vlny, které nás  obklopují. Má strukturu podobnou gumě a umělé hmotě.

 

Mléčná strava je prokazatelně spojena i s degenerativními nemocemi a snižuje i pohlavní vnímání, které je ovlivněno citlivou nervovou soustavou a přijímáním elektromagnetických vln. Mléko i stírá a neutralizuje mužské a ženské dozrávání psychiky. U dětí krmených mléčnými výrobky se objevuje pasivita, závislost, sentimentalita. U dospělých vyvolávají submisivní postoje s neschopností pružného zacházení s myšlenkami, emocemi, vzpomínkami.

 

Z kanadských výzkumů:

Mléko stimuluje svým obsahem prolaktinu činnost hypofýzy (podvěsku mozkového).Nadměrnou stimulací se jakýkoliv orgán či žláza vyčerpává. Mechanismus účinku drog a většiny léků ovlivňuje snižování polarity obou úseků vegetativního nervstva: sympatiku a parasympatiku. To tlumí tělesné reflexy a funkce. Při dlouhodobé stimulaci se pak vlákna unaví, „jinizují“(pasivnějí) a účinek je opačný než by měl být (takže po nadměrných kontrakcích nastane neschopnost smrštění svalů orgánů). A dále například podáváním kortizonu (kterým se řeší řada příznaků nerovnováhy vegetativního nervstva) se celý systém otupí. Příznaky mohou mizet, ale špatné funkce orgánů zůstávají. A dostavují se další poruchy, retardace, zpomalování reakcí aj.

Z biosociálních výzkumů jsou další poznatky: chroničtí delikventi se vyhýbají obilovinám, zelenině, ořechovinám a ovoci a přijímají nadměrná množství mléka, mléčných výrobků. Přitom trpěli podvýživou (konzumace koblih, koláčů, coca-coly,cukroví, sendviče s máslem a marmeládou, fast food, hamburgery). Často pili ráno kávu nebo mléko a neobědvali. Také byla nižší hladina hořčíku a zvýšená hladina olova. A k tomu byl i nadbytek přijímaného D vitamínu, vápníku a fosforu. Což může přerušit vývoj tkání, obzvlášť pokud je nedostatek jiných živin. Olovo ovlivňuje schopnost učení i psychické stavy.

 

Co se týká sledování rakoviny: konzumace mléka zvyšuje riziko, např. plic a lymfatického systému. K přenosům různých virů aj postižení imunity z krav dochází i proto, že tyto mají sníženou imunitu (způsob chovu, krmení, umělé oplodňování...).

 

Kvašené potraviny:

Při stavbě Velké čínské zdi měli dělníci většinou neopracovanou rýži a kvašené zelí a podávali velké výkony.

Střevo kojence získává svou první ochranu osidlováním bakteriemi mléčného kvašení, které pomáhají v metabolismu (přeměňování látek).  Proces mléčného kvašení chrání různé potraviny před rychlým rozkladem.   

 

Trh s kvašenými mléčnými výrobky pracuje s různými bakteriemi mléčného kvašení. Začal to Acidophilus-Bifidus (jenž má působit fyziologičtěji v lidském organismu), pak trh ovládl Thermobakterium bulgaricum yogurti, který rychleji vyrábí jogurt. A teď je řada nových kultur a kmenů., jež vyšly z laboratoří mléčného průmyslu. Ovšem zdravotní prospěšnost je diskutabilní i pro přidávání cukru a ztužených tuků do výrobků. A co teprve konzervanty a sladidla. Ani u běžných a probio jogurtů nejde o spontánní mléčné kvašení.                                                                       

 Platí, že kvašené mléčné výrobky jemnějším srážením mléčné bílkoviny o něco usnadňují zažívání: Některé mohou mít i určitý léčebný efekt. Platí to i pro jiné-mléčně kvašené zeleniny, nakvašené obiloviny atd. Z východu přicházejí fermentované sójové výrobky (tempeh, natto). Především je užitečná pro výrobu zásadotvorného prostředí přirozeně fermentovaná sójová pasta miso a omáčky Shoyu a Tamari. Např. miso je zdrojem esenciálních aminokyselin, řady vitaminů a minerálů. Tyto výrobky účinně alkalizují krev (důležité pro správné fungování celého metabolismu), snižují cholesterol, paralyzují účinky radioaktivního záření, ruší působení některých rakovinotvorných látek.

 Kysané mléčné výrobky potřebují enzymatickou činnost bakterií jako je Lactobacillus acidophilus proto, že kasein se bez nich nesrazí. Mléko se ovšem sráží i samo a divoké bakteriální flóry se využívají v různých kulturách tisíciletí.

 Před sto lety dávaly naše krávy a ovce sotva desetinu dnešního produkovaného množství. A z toho byla největší část určena mláďatům. Více mléka pily jen pastevci.

 Kolem roku 1900 vznikly kultury Lactobacilu bulgaricu (Mečnikov) a teorie, že pomocí bakterií v jogurtu mohou být potlačeny choroboplodné zárodky ve střevě, což má být zbraní proti nemocem a prodlužovat život. Tyto teorie se brzy zhroutily. Navíc dnešní produkty často již ani neprokazují žádnou aktivitu bakteriální flóry. Jsou podle předpisů dvakrát zahřáté, aby se ukončilo kysání. A osazeny chemickými vazebnými prostředky. Aby se dosáhlo jemné emulze a neoddělovala se syrovátka a podobné substance. Ve stejné době se pokoušeli badatelé izolovat symbionty Acidophilus a Bifidus, které jako žijící v lidském organismu, se zdály vhodnější než živočišný Lactobacillus. Ale A a B kultury se neukázaly dostatečně rychlé pro kvašení.

 Jemné kvašení s mírným srážením (převážně pomocí pravotočivé kyseliny mléčné) vedlo k léčebnému využívání Acidophilu. Při symbiotickém řízení kvasného procesu kultur z pravotočivé kyseliny mléčné byly dobré zkušenosti při polyartritidě, kolitidě a lupénce. Na trh přišly různé jogurty různé kvality. A prokázalo se, že kvašení pomocí živočišného Lactobacillu prokazatelně rušilo přirozenou střevní flóru. Produkt s Lactob.bulg. byl prozkoumán jako rušící symbiotické děje, špatný pro coli-floru, nefyziologicky překyselující a nevhodný pro dlouhodobou konzumaci.

Lactobacillus bulg. neosídlí střevo ani při dlouhodobé konzumaci. Oproti tomu se přirozená střevní flora při konzumaci Acidophilu vytváří. Symbionty jsou prospěšné i při pokračování koloběhu hmoty (půda-rostliny).

 Kyselinu mléčnou rozlišujeme L(+),  kde je skupina OH na levé pozici v molekule vázaná na středový atom uhlíku a v polarizovaném světle se otáčí doprava, a D(-), levotočivou, kde je na pravé pozici OH skupina a otáčí se v polarizovaném světle doleva.  Pravotočivá kyselina mléčná je pro nás přirozená, je součástí lidské látkové přeměny. Kdežto levotočivá není vtahována do procesů látkové přeměny. Je málo odbourávána a musí být vylučována pomocí ledvin. Produkty vyrobené pomocí Acidophilu a Bifidu obsahují z velké části pravotočivou, v ní jsou bakteriální kultury vzhledem k člověku symbionty. Běžný jogurt obsahuje převážně levotočivou.

 Zpět k bolestem hlavy a sýrům: záleží na stavu strávníka a množství a druhu sýru. Kdo stahující tvrdý slaný sýr konzumuje se stahujícím chlebem a sám je přesolováním silně stažený (jang), toho začne bolet hlava vzadu. Kdo je uvolněný konzumací  cukru (jin) a dá si měkké uvolňující žervé s uvolňujícím tukovým croissantem, toho začne bolet hlava vpředu. Pokud nevysílá signály hlava, neznamená to, že játra problémy neřeší... Právě játra jsou mléčnými výrobky přetěžována. Mléčná bílkovina methionin je nám dodávána i obilovinami (nejlépe pšenice špalda, pšenice upravovaná na celozrnný kuskus a bezvaječné pšeničné těstoviny). Děti na mléku prosperují, protože mají relativně zdravá játra a žlázy produkující adrenalin. Od dvou do šesti se však začnou objevovat rýmy, kašle, kožní problémy, alergie, poruchy štítné žlázy později. Pokud se projevují problémy hned u narozených dětí, může to být stravou matky v těhotenství.

 Problematikou rakoviny a stravy se zabývá kniha japonského badatele Kushiho (Makrobiotika-preventivní energetická medicína budoucnosti).

 Zajímavé je přizpůsobení Skandinávců, potomků Vikingů, pro trávení mléčného cukru enzymem laktázou i u dospělých. Náhradou za chybějící slunce mohou využívat vápník z mléka.

 Co tedy jíst? Více ryb, luštěnin, sójových sýrů a produktů. I na sojové mléko se ovšem může vyvinout alergie...Dále konzumovat celá obilná zrna, zeleninu, mořské řasy.

 Zajímavé je, že ve Finsku je snad největší výskyt cukrovky I.typu (juvenilní) a také největší konzumace mléka u dětí. Bílkovina kravského mléka se hodně podobá lidské na slinivce břišní, která spolupůsobí při tvorbě inzulinu, hormonu řídícího přijímání cukru do řady buněk. Protilátky proti bílkovině kravského mléka pak ničí buňky vyrábějící inzulín. Při současné běžné diabetické dietě (vysoký podíl živočišných bílkovin) je pacient pak ohrožován i těžkými diabetickými komplikacemi. (O stravě a imunitě dále knihy americké lékařky – Dr.Martha Cottrell, lékaře – Dr.Barry Sultanoff – časopis East-West Journal).

 Výzkumy je potvrzeno odvápňování kostí (osteoporóza) nadbytkem mléka. Metabolická přeměna mléka na lidské buňky je o něco snadnější než ze stravy rostlinné, proto tělo při jeho konzumaci leniví (i naše myšlení...). Velké množství bílkovin v mléce nutí tělo k vyloučení většího množství vápníku než ho přijmeme v potravě. A deficit je hrazen z kostí. (Příklady z praxe: 1.Do nemocnice přijali chlapce s bolestmi ve svalech a kostech, bronchiálním astmatem, bolestmi břicha, hlavy, temnými kruhy pod očima. Vyloučili mléko, mléčné výrobky i čokoládu a sladkosti. Během 40 hodin se stav zlepšil, i chování a psychika. Když dostal po 3 týdnech opět mléko, příznaky se vrátily. 2.V 92% došlo k uzdravení u 25 astmatiků po roce diety bez masa, mléka, mléčných výrobků, vejce, ryb, cukru a s omezením soli.)

 Někdy je možné zařadit mléko kozí, které má jiné složení, také je ale tučnější, s čímž je potřeba počítat. A má spíše stahující energii (jang). Proto pomůže více zeleniny, která je jin (např. květáková nebo kedlubnová kaše místo bramborové je dobrá s kozím mlékem. Či zeleninová pomazánka.  

 Působení mléka je také ovlivněno chemickými látkami, které se při výrobě používají. Někde se přidává umělá laktáza, aby bylo lépe stravitelné, ovšem je umělá...Na rozvoj i pohlavní síly může mít vliv přehnaná konzumace mléka s cukrem (či jinými sladkými potravinami ve velkém množství-medem, ovocem, džusy), která hodně jinizuje („zženšťuje“) a podporuje sklon k dalším závislostem (drogám, ale i třeba na vůdcích apod.). Na Harvardské univerzitě zjistili silný vztah mezi rakovinou vaječníků a konzumací mléčných výrobků. Tyto ženy mají v krvi nízkou hladinu transferázy, enzymu, který se účastní metabolismu mléčných produktů. A riziko rakoviny při požívání mléčných výrobků to zvyšuje až trojnásobně. Také jinde bylo zjištěno, jak při vysoké konzumaci mléka a sýrů s vysokým obsahem tuku a másla výrazně stoupal výskyt rakoviny prsu.

 Pomáhá konzumace celých zrn (obilí, nebroušené rýže) a pro děti „mléko“ vařit také z celých obilných zrn.

 Zajímavá jsou také čísla týkající se krmení dobytka a drůbeže, které spotřebuje většinu rostlinné produkce. Pro získání 0,5 kg hovězího masa je potřeba 9 kg obilných zrn a sojových bobů. Což by stačilo člověku na 2 měsíce k obživě. Půl kg masa je přitom (ještě nedostatečnou) obživou na 2 dny.

 Mléčné výrobky poskytují organismu bezprostřední, náhlý přísun energie, což umožnilo nomádským indogermánským kmenům přepadnout a podrobit si obyvatele starého Řecka, Blízkého východu, Indie, kde se konzumovala strava obilná a zeleninová. Mléčné produkty postihují kromě kostí i klouby. Mléčné tuky se shromažďují jako nestrávené hlavně v horních částech těla. A podporují proces expanze, rozpínání tkání, otoky, záněty. Složky slaných a tvrdých sýrů se ukládají hlavně v dolních částech těla, způsobují zatuhnutí, ucpávání, zatvrdnutí...Degenerujeme. 

 Hormonální vývoj je mléčnou stravou ovlivněn (proto také nádory závislé na hormonech klesají s růstem jiné stravy jako je obilná např. v Číně, kde je nižší hladina estrogenů a testosteronu u mužů a žen). Pozdější nástup menstruace je například spojen s nižším výskytem rakoviny prsu.

 Čím nižší je hladina cholesterolu, tím nižší výskyt různých typů rakoviny. (A čím je vyšší výskyt antioxidantů jako beta-karoten, vitamni E). A nárůst tzv. LDL cholesterolu provází výskyt srdečních a cévních chorob. Ovšem je také zapotřebí brát v úvahu,  že půda k pěstování by měla být zdravá, hnojená přirozenými hnojivy. Do rostlin se tak dostanou potřebné živiny a vitaminy (jako je vitamin  B12 produkovaný půdní mikroflorou, která je negativně ovlivňována herbicidy a pesticidy).                                                                      

U časté osteoporózy jsou v našich zdravotnických zařízeních stále doporučované diety, které obsahují: máslo, sýry, jogurt, mléko, burské oříšky, tropické plody-nevhodné v našem pásu, špenát, rajčata-nevhodné pro vysoký obsah kyseliny šťavelové, maso, vnitřnosti, uzeniny, vejce, zavařeniny, margarin. Potraviny ve světě neuznávané. Naopak nejsou uvedeny ty s významným obsahem vápníku: ryby s bílým masem, luštěniny, zelené zeleniny i natě, mořské řasy, čaje banča a kukiča.

(Vápník ve 100 g některých potravin:

řasa hiziki  1400, řasa wakame  1300, řasa kombu  800, řasa agar  400, sušená ředkvička  400, petrželka  200, listy hořčice  140-183, listy bílé ředkve  180, listy tuřínu  130, sójové boby 190-226,

sýr tofu  120- 128, sojová pasta miso 70-180, sezamová semena 630-1160, mandle  234-282, lískové oříšky  186-209, semena slunečnice  120-140, kravské mléko  100-118, sýry  94-850 dle druhu).

Poznámka k neplodnosti, která se nyní často řeší: mužská impotence je často spojená se stravou s vysokým obsahem tuků. Možnost otěhotnění snižuje u žen i kofein. Umělý estrogen také působí negativně na plodnost. Ovšem u většiny žen je s neplodností spojeno zahlenění reprodukčních orgánů (mléko, bílá mouka, cukry...). Také překyselení – v překyselených orgánech hynou spermie, vývoj vajíčka také podléhá degeneraci.

Množství spermií je také ovlivněno stavem mužského organismu (ovlivněný chemikáiliemi, kyselostí živočišnými produkty...) a rostoucím znečištěním vody syntetickými hormony (např. z antikoncepce). Roli hraje samozřejmě i psychika (ta je ovšem stravou také ovlivněna...).

 Zahlenění a překyselení ovlivňuje všechny orgány, a má tak vliv na rozvoj nejrůznějších chorob. Včetně Alzheimera, vozíčkářů po mozkových příhodách, Parkinsona atd. 

 

K tabulce o charakteristice potravy z hlediska energie nejdříve význam pojmů jin a jang z čínské medicíny: 

jin a jang tvoří jednotu a harmonii, monádu:

jang, +  zahrnuje významy: nebe, slunce, muž, nahoře, vně , vzadu, duté, obal(forma), aktivita, pohyb, vysoké, rychlé, nápadnost, energie, teplo, světlo, den, léto, myšlenky, snaha ke změnám, různé, nepředvídatwelné, podporuje vývoj

jin, -   zahrnuje významy: země, měsíc, žena, dole, uvnitř, vpředu, plné, obsah, pasivita, klid, nízké, pomalé, stálost, hmota, chlad, tma, noc, zima, poznání, snaha o zachování podobného, stejné, předvídatelné, zadržuje vývoj, brzdí

 

Tabulka potravin z hlediska kvality energie:

  od nejvíce jangových, kde je nejvíce odstředivé, uvolňující energie:

  drogy, většina léků, koření, alkohol, káva, med, cukr  bílý,hnědý, ovocné šťávy a džusy, cokoliv, slazené cukrem, subtropické a tropické plody, tuky, sladké mléčné výrobky, kečupy, majonézy, mléko, neslané mléčné výrobky, houby, bylinné čaje, rajčata

  vyrovnávající energie:

  nearomatické čaje bez cukru, ovoce naší klimatrické zóny, semena, zelená a listová zelenina, kořenová, polní a kulatá zelenina, luštěniny, oves, žito, kroupy, kukuřice, rýže natural, pohanka, jáhly, pšenice, ryby, mořští živočichové

  energie dostředivá, stahující, jinová :

 kozí mléko, sýry, slané mléčné výr., maso drobných savců, vepřové maso, drůbež a drobná zvěřina, hovězí maso, vejce, sůl, sojová omáčka a pasta    

 

 

Diskusní téma: Pravda o mléce - jak ji potvrzuje věda (výtah z knihy Jarmily Průchové a kol.)

Datum: 20.06.2016

Vložil: JanaMa

Titulek: Díky

Díky za skvělý článek, velmi dobře popsáno, tohle musí pochopit i ti nejvěrnější mlékopitci...

Datum: 06.05.2012

Vložil: Bosorka

Titulek: Yes, yes

Pak je tu ještě 1 věc u krabic. mléka:

Enzym obsažený v kravském mléce, nazývaný xantin oxidáza (XO), zaviňuje srdeční problémy napadáním srdce a srdečních artérií a to hned jak vstoupí do krevního oběhu. Z vědeckých výzkumů je zřejmé, že nebezpečí xantinoxidázy přichází hlavně z mléka homogenizovaného. Zajímavé je, že problém spočívá jedině v homogenizovaném, tedy průmyslově zpracovaném mléce. Je-li konzumováno mléko domácí, nehomogenizované, ledviny dokáží XO odfiltrovat a vyloučit z těla ven. Ale je-li mléko homogenizováno, jeho částečky jsou tak jemně rozbity, že XO je absorbována do krevního oběhu, kde napadá srdce a tkáně artérií. Chemické působení XO zjizvuje stěny artérií a srdeční tkáně. Tělo se snaží škodu napravit tím, že zvedá hladinu cholesterolu v krvi a ukládá ochranný tukový materiál na poškozená místa. Když proces pokračuje, zaplňuje tučný materiál (např. cholesterol) artérie a způsobuje známé srdeční potíže. Dle některých vědců je XO faktor do značné míry zodpovědný i za vznik a rozvoj arteriosklerózy (kornatění tepen)...
Pokud koupíte homogenizované mléko, okořeňte je a podávejte teplé nebo horké. Tradiční národy dosud před spaním pijí mléko oslazené medem nebo okořeněné zázvorem, kardamomem, skořicí, hořčičnými semínky, kajenským pepřem, což pomáhá snížit tendenci mléka k vytváření hlenu.."