Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč nejíst současně ovoce a zeleninu?

25. 9. 2012

 Proč v jednom jídle nemáme současně jíst zeleninu s ovocem?

Zelenina je silně bazická - zásaditá. Ovoce , i když je z větší části
zásadité, obsahuje také kyselinu ovocnou. Zásady a kyseliny vůči
sobě působí antagonisticky - protichůdně.Co si člověk vybuduje
bazickou stravou, znovu bourá ovocnou kyselinou. Pouze harmonicky složená jídla mohou být tělu prospěšná. Disharmonie
vede k havárii. To je t

edy hlavní příčinou) pro kterou při jednom
chodu nemůžeme jíst ovoce společně se zeleninou. Stejně tak se musíme vyhýbat nezralému ovoci (napr. zelené banány). Naléza
se v něm provitamin C, který je před dozráním jedovatý
a organismu škodí. Proto je nutné jíst vždy ovoce dozrálé
na slunci, krásně zabarvené. Následně nám odevzdá své
nádherné vitální síly a krásu. Snažme se ale ovoce jíst vždy
vcelku, to znamená neoddělovat šťávu od balastního materiálu.
Z celého ovoce odstředěná ovocná kyselina ve formě
ovocné šťávy, používaná v "nadměrném množství" mění krev,
způsobuj poruchu z překrvení a podporuje vysoký krevní
tlak. Hlavně ovocné šťávy konzervované v láhvích a plechovkách,
zbavené živých řídicích enzymů, krev překyselí.
Zdravá játra s bazickou zásobou natria (sodíku) tuto kyselinu
odrazí. To znamená zneutralizují, krev zůstává alkalická
a acidobazická rovnováha neklesá pod sedmý stupeň.
Ale zcela jinak to vypadá, jsou-li játra následkem revitalizované
potravy (potravy s malým množstvím vitálních sil)chudá na natrium. Ovocná kyselina nemůže být zneutralizována, krev se stává kyselou, acidobazická rovnováha je narušena a klesá pod sedmý stupeň pH. Tělo je náchylné k různým nemocem. Například kyselina močová, jedna z hlavních odpadních látek, se uchovává v tekutém stavu pouze v určitém zásaditém prostředí. Tak je přivedena k ledvinám a dojde k jejímu vyplavení. Je-li krev překyselená, začne kyselina močová krystalizovat a zatěžovat organismus. Usazuje se v kloubech, tkáních a dochází k těžkým revmatickým defektům.
Živná půda organismu se mění n a kyselou. Tím je télu
prospěšná bakteriální flóra zbavena vlastní půdy a nezdravá živná půda je připravena pro podněcovatele chorob. Proto opatrně s ovocnými šťávami konzervovanymi v láhvích nebo v plechovkách. Konzumujte raději ovoce celistvé, nerozdělené, tak jak nám bylo moudře připraveno.
Současně se vyhnete nestřídmosti.